Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як реєструвати новонароджених під час воєнного стану

Міжнародний дитячий фонд ООН UNICEF Ukraine вже 75 років займається захистом та допомогою дітям у 190 країнах. У цей складний час вони не стоять осторонь подій, що відбуваються у нашій країні й спільно з Міністерством охорони здоров’я України підготували гайдлайн для жінок, які стали мамами під час війни. 

Інформатор посилаючись на Міністерство охорони здоров’я України ділиться як реєструвати новонароджених під час воєнного стану: 

Наказ “Щодо забезпечення реєстрації новонароджених в умовах воєнного стану” дозволяє засвідчити народження дитини у випадку, якщо пологи відбулися поза межами закладу охорони здоров‘я. 

  

Що потрібно знати батькам? 

  •  Послуга єМалятко наразі недоступна у звʼязку з воєнним станом. Зареєструвати дитину можна в найближчому відділі Державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС), де немає активних бойових дій. 
  • Для реєстрації вам знадобиться лише паперове медичне свідоцтво про народження за формою №103/о. Його можуть видавати медпрацівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого. За відсутності бланків, медичні працівники можуть виписати довідку про народження в довільній формі у двох екземплярах. 
  • Якщо доступ до реєстру ДРАЦС відсутній, держоргани складуть запис у паперовій формі. А щойно доступ відновиться, усі відомості внесуть до реєстру протягом 5 робочих днів. 
  • Окрім того, мати дитини може отримати свідоцтво про народження, звернувшись до закладу охорони здоров‘я. З собою слід мати медичні документи про спостереження за вагітністю або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я, де містяться медичні записи про вагітність. 

Що потрібно знати медичним працівникам? 

  • Медичне свідоцтво про народження за формою №103/о зможуть видавати медпрацівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого. 
  • Засвідчувати народження дитини у такий спосіб зможуть всі медики, які працюють у ліцензованому медичному закладі, зокрема і ті, хто надають екстрену медичну допомогу. 
  • Якщо медичний працівник не може видати породіллі медичне свідоцтво про народження за формою №103/о, наказом також дозволено виписати довідку довільної форми у двох екземплярах. Один із них передається матері, а другий – на зберігання до медзакладу. 

Всім медичним працівникам рекомендовано забезпечити запас надрукованих бланків за формою №103/о. 

 

Нагору