Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що можна і не можна публікувати в соцмережах під час та після тривоги: докладна інструкція

Держава-агресор продовжує свій кривавий терор на території України. Поки захисники дають відсіч ворогові на всіх напрямках, окупанти боягузливо обстрілюють міста снарядами. У таких ситуаціях важливо не лише потурбуватися про власну безпеку, а й не зашкодити тим, хто захищає нас від рашистських загарбників. 

Інформатор публікує докладну інструкцію для громадян, блогерів та ЗМІ щодо того, яку інформацію можна і не можна публікувати.

ПІД ЧАС ТРИВОГИ 

НЕ МОЖНА 

  • публікувати фото/відео місцевості, де щойно був обстріл або впав снаряд. Навіть не потрібно публікувати відео, як ракета летить, момент попадання снаряди в об’єкт, загальний план.
  • Вказувати точну адресу, координати або докладний опис цих місць. Це допомагає скоординувати дії окупантів.
  • Публікувати відео, де явно видно розпізнавальні знаки — адресні таблички, номери будинків, відомі супермаркети, станції метро тощо.
  • Публікувати кадри роботи наших систем ППО. Розпізнати це можна за характерним вибухом у повітрі, який схожий на феєрверк.

  • Виходити з укриття, щоб зробити будь-які фото чи відео.

“Ефективна протиповітряна оборона — коли ворог про неї не знає і не має уявлення, звідки «прилетить». Тому НЕ ПУБЛІКУЙТЕ відео. Всі відеовильоти та попадання ракет демаскують системи ППО. наших міст, отже, призводить до смерті близьких та друзів”, – застерігають у повітряному командуванні “Схід”.

МОЖНА 

  • стисло повідомити про те, що в населеному пункті стався авіаудар, якщо інформацію про це ви отримали з офіційного джерела. При цьому не вказувати адресу та не прикріплювати фото та відео. Закликати користувачів залишатися в укритті до закінчення тривоги.
  • “Можна попередити сусідів, але давайте без фотографій”, – уточнив мер Дніпра Борис Філатов.

У патрульній поліції Дніпропетровської області звернулися до жителів Дніпра:

“Попереджаємо жителів міста про небезпеку, на яку вони себе наражають, знімаючи вибухи. Триває сигнал тривоги. Потрібно знаходитися в укритті, а не на балконі або біля вікон. Адже там найбільша небезпека. Не встигла тривога закінчитися, як у пабликах вже з’явилися переслані відеокадри вибухів і місцевість, де це сталося.Треба розуміти, що до місця вибуху не можна наближатися, залишатися поруч, знімати чи фотографувати.Це допомагає ворогові вести коригування вогню.Хочу звернутися до деяких пабликів та їх адмінів , які не дружать з головою, тому що, незважаючи на купу попереджень та прохань, продовжують це робити публікувати такі фото та відео — забудьте про кількість переглядів, життя людей та нашого міста важливіше!”

Після тривоги 

МОЖНА (ЗА КІЛЬКА ГОДИН ПІСЛЯ АВІАУДАРУ) 

  • Зафіксувати пошкодження будівель або об’єктів інфраструктури крупним планом так, щоб у кадр не потрапляло навколишнє оточення. Уникати відомих об’єктів у кадрі. Такими кадрами можна ділитися у соціальних мережах, надсилати їх на сторінки світових ЗМІ, лідерів тощо.
  • Якщо ви викладаєте фото пошкодження, не вказуйте точну назву об’єкта. Наприклад, пишіть “дитячий садок” замість “дитячий садок №222”.

Відео влучання ракет або того, як летять снаряди, краще не викладати зовсім! Але особливо небезпечно це робити одразу після атаки – так ви фактично коректуєте ворога в режимі онлайн, – попереджають у ВК “Схід”. Тому якщо викласти відео необхідно, зачекайте кілька годин і лише потім публікуйте.

Важливо також розуміти, що помилятися та викладати заборонені кадри можуть навіть депутати, чиновники чи представники спецслужб, але це не означає, що можна і треба це робити всім. Чим менше ворог знає, тим він слабший!

У БУДЬ-ЯКИЙ ЧАС 

 НЕ МОЖНА 

  •  Публікувати будь-яку інформацію, фото, відео про переміщення або дислокацію українських захисників;
  • Фотографувати військові частини, пункти територіальної оборони, блокпости, укріплення тощо.
  • Публікувати неперевірену панічну інформацію щодо кількості загиблих, постраждалих, зниклих українців.
  • Розповсюджувати фейкові повідомлення про відключення зв’язку, необхідність змінювати якісь налаштування в телефонах тощо.
  • Публікувати неперевірені пости про допомогу/збирання коштів. Навіть якщо це не шахраї, інформація може бути не актуальною — ви згаєте свій час і того, хто хоче допомогти, і того, кому потрібна була допомога.

МОЖНА (І НАВІТЬ ПОТРІБНО) 

  • Фіксувати будь-які переміщення ворожих військ, викладати фото у соцмережі з геометками та вказівкою точного часу. Але насамперед – повідомити в бот @stop_russian_war_bot в Телеграм. 
  • Поширювати інформацію про загиблих, поранених, полонених окупантів — це шанс достукатися до рашистів.
  • Показувати відео злочинів окупантів максимальної аудиторії.
  • Робити репости офіційних повідомлень органів влади та розвінчування фейків.

Нагору