Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Цей дефіцитний йод: чи всім його можна?

Сьогодні поради щодо прийому йоду передаються з уст в уста не гірше фольклорних казок. Після подій на Запорізькій та Чорнобильській АЕС йод з аптек в Коломиї розбирали без міри: і йодовмісні препарати, і спиртовий розчин. Чи всім його можна?

Цікавився Інформатор у лікарки-ендокринолога Юлії Довганик.

ПРОФІЛАКТИКА У РЕГІОНІ З ЙОДОДЕФІЦИТОМ

Йодовмісні препарати приймаються у випадку йододефіцитних станів. Найчастіше такі стани трапляються на територіях, де є йоду бракує у воді, ґрунтах та ін.

Прикарпаття, до слова, входить до йододефіцитних регіонів. Тому прикарпатцям, за порадою лікарки-ендокринолога Юлії Довганик, варто приймати йод з профілактичною метою.

“Для більшості достатньо вживати в їжу йодовану сіль, але при ознаках вираженого йододефіциту за рекомендаціями лікарями профілактично варто приймати йодид калію. Спосіб прийому йодовмісних препаратів для дітей і дорослих варто узгодити з лікарем або керуватися інструкцією до препарату”, – каже пані Юлія.

Протипоказання до призначення препаратів йоду:

  • наявність (в тому числі в анамнезі) гіпертиреозу будь-якого генезу;
  • попередні випадки підвищеної чутливості до йоду;
  • герпетиформний дерматит;
  • гіпокомплементемічний васкуліт.

ЙОДОВМІСНІ ПРЕПАРАТИ

Такі препарати з лікувальною метою призначають пацієнтам з вузловим зобом. І лише за призначенням лікаря.

“А все тому, що прийом великих доз йоду може спровокувати розвиток і загострення серцево-судинних захворювань (артеріальна гіпертензія та ін.), може розвинутися йод індукований тиреотоксикоз чи гіпотиреоз,  гастрит, виразка. Також можливе отруєння йодом, розвиток алергічних реакцій і станів”, – зауважує Юлія Довганик.

Зокрема такий поширений препарат, як калію йодид варто з великою обережністю приймати людям, які мають алергію на йод Зашкодити він може й людям з особливими формами дерматиту, серцево-судинними захворюваннями та ін.

Отже запасатися йодовмісними препаратами варто лише тим, хто їх використовує як засіб лікування захворювань щитоподібної залози або тим, хто використовує їх як профілактику йододефіцитних станів.

ЙОД НА СПИРТОВІЙ ОСНОВІ

Передусім спиртовий розчин йоду – це антисептичний та дезінфікуючий засіб. Але його можна застосовувати в разі витоку радіації в радіусі 100 км. чи підвищення радіоактивного фону у вашій місцевості.

“Важливо сказати, що йод на спиртовій основі можна використовувати для йодного блоку щитоподібної залози після аварії на АЕС в радіусі до 100 км, якщо приймається безпосередньо перед або під час радіоактивного випромінювання, але не пізніше, як через 6 годин після аварії”, – стверджує Юлія Довганик.

Як приймати спиртовий розчин йоду

Прийом здійснюється лише тоді, коли є офіційне повідомлення про аварію на АЕС.

Варто приймати одну краплю 5%-го спиртового розчину, розведеного на молоці або воді це 6 мл (для дорослих).

Як захистити себе від радіоактивного випромінювання

У випадку витоку радіації треба щільно закрити вікна, можна додатково затягнути шпарини вологими шматами, по можливості менше виходити на вулицю пити більше води уникати продуктів, які накопичують радіонукліди: гриби, капуста, свинина. Усі  продукти треба ретельно мити і не вживати в сирому вигляді. Також варто проводити вологе прибирання.

Можна також використовувати сорбенти як засіб виведення радіації, але вони виводять радіонукліди лише у незначних кількостях.

“Звертаюсь до усіх читачів, до усіх мешканців Прикарпаття: беріть до уваги тільки офіційні джерела інформації, слідкуйте за вказівками місцевої влади. В разі виникнення критичної ситуації вони покроково будуть інструктувати нас, як діяти і що приймати!”

Інформатор також не радить ставити експерименти над власним організмом, не реагувати на повідомлення типу “одна знайома сказала”, не вживати йод без необхідності. Слідкуйте за нашими новинами і зберігайте спокій.

Розмову вела Наталка Сандецька

Нагору