Інформатор Калуш

ВЛАДА

Що таке “ядерна валіза” і чи може путін просто натиснути на кнопку

Українці та весь цивілізований світ уже давно зрозуміли, що путін — не лише військовий злочинець, а й справжній психопат із симптомами шизофренії. Після його погроз про застосування ядерної зброї багато хто замислився: а що якщо путін просто «натисне на кнопку»?

Чи реально це і як насправді працює так звана ядерна валіза, розповідає Інформатор із посиланням на Центр протидії дезінформації України.

ЩО ТАКЕ ЯДЕРНА ВАЛІЗА?

«Ядерна валіза» — це спеціальний переносний пристрій, що зберігає коди для приведення в дію ядерного арсеналу, який завжди має вищих політичних і військових керівників держав. Валіза здійснює зв’язок зі спеціалізованими центрами запуску.

Вперше ідея «ядерної валізи» з’явилася у США під час Карибської кризи. Російську варіацію «ядерної валізи» було введено в експлуатацію в 1983 р. як портативний абонентський термінал (кодова назва «Чегет») автоматизованої системи управління стратегічними ядерними силами «Казбек». Російська «валіза» виглядає як кейс, вміст якого є державною таємницею. Проте зміст старих модифікацій не ховається, і вони навіть є у музеях.

Наприклад, ось так виглядала ядерна валіза 90-х років:

ПРИНЦИП РОБОТИ «ЯДЕРНОЇ ВАЛІЗИ»

Вона, на відміну від загального уявлення, не є універсальним пультом запуску та контролю ракет. Тобто, це не така велика червона кнопка, на яку можна натиснути і БАБАХ.

Це тільки передавач сигналу від президента та перших осіб до компетентних відомств і далі ланцюжком у центр запуску. Валізи розміщені у Верховного Головнокомандувача, Міністра оборони та Начальника Генерального штабу. Ключ зберігається в офіцера-оператора.

Тобто «Червоної кнопки» у традиційному поданні не існує – підтвердити передачу сигналу президентом має не лише Міністр оборони, а й голова Генштабу. Щобільше, наскільки відомо, на відміну від США навіть рішення всіх трьох недостатньо для застосування ядерної зброї. Систему «Казбек» повинні перевести в бойовий режим з головного центру попередження про ракетний напад, підтвердивши факт початку ядерної атаки противника.

Таким чином, божевільний кривавий диктатор точно не зможе одноосібно ухвалити рішення про застосування ядерної зброї.

Раніше ми писали про те, скільки залишилося путіну і чи почнеться в Росії державний переворот. Про те, який діагноз поставив військовому злочинцю психіатр, читайте тут.

Нагору