Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Дезертири + винахідливі контрабандисти = кримінальна відповідальність

Інколи винахідливість українців дивує. Що правда у випадку коли у країні війна, дещо виглядає блюзнірством і зневагою до своєї ідентичності. Не треба так. 

Інформатор ділиться з вами юридичним всеобучем від Спікера Верховної Ради України Руслана Стефанчука: 

За останні 19 днів прикордонники затримали багато ухилянтів, які втечею за кордон деякі чоловіки намагаються ухилитися від військового обов’язку. 

Рівень фантазії в деяких з них просто зашкальний: хтось намагається вибратись у багажнику, а хтось навіть готовий переодягнутися в жіночий одяг. 

Не зайвим буде нагадати, що під час мобілізації тікати зі своєї держави —кримінальний злочин (ст. 336 КК України), зрада та неабиякий людський сором 

Окремо Спікер звернувся до тих, хто організував на цьому бізнес та наголосив, що в умовах воєнного стану жодного милосердя до таких горе-ділків не буде.   

  • У ст. 332 КК України встановлено сувору відповідальність за незаконне переправлення осіб через держкордон.   
  • У разі вчинення таких дій щодо кількох осіб, повторно, або за попередньою змовою групою осіб, передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.  
  • Якщо ж такі дії вчиняються за гроші, особі загрожує позбавлення волі аж до 9 років. 

Нещодавно Верховний Суд оприлюднив свою позицію, за якою покарання для осіб, визнаних винними у вчиненні кримінальних правопорушень в період воєнного стану, буде наближеним до максимальної межі️, передбаченої Кримінальним Кодексом України. 

Також не слід забувати, що транспорт, що використовувався для незаконного переправлення осіб через держкордон, підлягає спеціальній конфіскації разом з усіма «доходами» від такої діяльності.  

Конфісковані автівки зараз дуже потрібні для забезпечення нашої героїчної армії та надійного тилу. 

Тож перш ніж зважитися на такий крок, краще поміркуйте, чи варто воно тих заробітків.  

 

Нагору