Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вакцинація від правця: що треба знати

Одне з головних завдань у будь-який час — піклуватися про своє здоров’я. Вакцинація, один з дієвих методів, яких зможе цьому посприяти. Поміж іншого, особливо актуально в такий екстремальний час як зараз — вакцинуватися від правця. Саме ця хвороба передається через потрапляння бруду у рану або внаслідок укусу тварин. 

Інформатор ділиться важливими моментами, які варто знати про планову вакцинацію. 

Вакцинація, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, входить до пакету медичних послуг на первинній ланці. Це означає, що вакцинуватися від правця можна безоплатно. Як у комунальних закладах охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, а також в приватних медичних закладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ та мають можливість проводити вакцинацію.  

Для планової вакцинації важливо мати укладену декларацію з лікарем. 

НСЗУ рекомендує перевірити дату останнього щеплення і дорослим, і дітям. Зробіть це самостійно, якщо маєте можливість. Також сформувати графік вакцинації допоможе педіатр, терапевт або сімейний лікар, з яким пацієнт уклав декларацію. Рекомендуємо не ігнорувати графік вакцинації та робити усі необхідні щеплення своєчасно, за можливістю.  

Вакцинацію проти, в тому числі правця, розпочинають у ранньому дитячому віці. Перше щеплення робиться дитині у 2 місяці. Друге – у 4 місяці. Третє – у 6 місяців. Четверте — у 18 місяців. Наступне щеплення робиться у 6 років, а далі — кожні 10 років.  

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, не потрібно починати вакцинацію з самого початку. Просто складіть у свого педіатра чи сімейного лікаря, якого обрали для дитини. графік введення тих доз, яких не вистачає. 

Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше отримали щеплення, проводять у віці 26 років. Подальша планова ревакцинація відбувається кожні 10 років. Якщо дорослі не були щеплені або не мають інформації з цього питання, то вакцинуватись необхідно триразово. Між першою та другою дозою інтервал має становити 4 тижня. Між другою та третьою дозами – 6 місяців. Наступне щеплення – ревакцинація, проводиться наступні кожні 10 років, але не раніше ніж один рік від третьої дози. 

Що потрібно знати про екстрену вакцинацію від правця  

Екстрена профілактика правця показана у разі: 

  • травм із порушенням цілісності шкірних покривів та слизових оболонок; 
  • відморожень й опіків (термічних, хімічних, радіаційних) другого, третього та четвертого ступенів; 
  • проникних пошкодженнях шлунково-кишкового тракту; 
  • гангрени або некрозі тканин будь-якого етапу, абсцесах; 
  • укусів тваринами; 
  • пологів поза медичними закладами.  

Важливо своєчасно провести екстрену профілактику правця, яка передбачає первинну хірургічну обробку рани та створення імунологічного захисту. Для цього при можливості необхідно звернутись у найближчу лікарню. Детальніше про екстрену вакцинацію читайте на сайті МОЗ https://bit.ly/3tTKk5t. 

Нагору