Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Складна ситуація у аптеках Калуша

За три тижні війни, сотні десятки тисяч аптек зіткнулися зі складними проблемами. Деякі ліки зникли з прилавків повністю, деякі тільки починають відновлювати логістику. Багато ліків відразу прямує на фронт. 

Інформатор поспілкувався із завідувачем аптеки Калуської ЦРЛ Ворончаком Ярославом Івановичем, щоб дізнатися найактуальнішу ситуацію з медикаментами у місті та районі. 

Наша аптека, маючи усі необхідні ліцензії, на сьогодні єдина, яка забезпечує населення і району і міста наркотичними й психотропними засобами.  
Коли почалася війна, то ми відразу були стурбовані тим, що основний виробник і постачальник наркотичних медикаментів це Харків, а там як ми знаємо зараз катастрофічні проблеми. Є також в Одесі, та він набагато менший за потужностями. І зараз найбільшою проблемою стало те, що немає достатньої кількості лікарських засобів. А ще постачальники, тобто державні медичні склади, франківський і львівський, попросили у нас передоплату на забезпечення всім необхідним у повному розмірі, та виявилось, що у них самих для повного укомплектування недостатньо медикаментів. Коло замкнулося і на фоні цього з’явилося переживання, що не зможемо усіх, хто цього потребує забезпечити ліками, а це й онкохворі й люди з психічними розкладами, тобто такі категорії людей, які не приймати ліки не можуть. Та все ж великими зусиллями й невеликими партіями ми зібрали медикаменти, які нам потрібні. Проте, якщо й діла буде продовжуватися така ситуація, то уже у квітні нас може чекати катастрофічний дефіцит.  

Щодо звичайних ліків, то у перші дні також була велика нестача, оскільки перевізники у стані шоку відмовлялись перевозити ліки. Пропонуючи натомість заплатити нам повну суму замовлення і самих приїхати забрати свої замовлення. А це на хвилиночку Львів, Тернопіль, Чернівці, міста, які не дуже близько до Калуша й автомобільного та людського ресурсу в нашій аптеці для такого немає, а автобусами це дуже небезпечно. Та на щастя за тиждень постачання частково відновилось. Завдяки керівництву районної ради у нас збереглась можливість закуповувати ліки, хоч і кредитними коштами. В той самий час ми спостерігаємо великий дефіцит йодових ліків, перев’язки, бинти (і стерильні й не стерильні), оскільки всі збереження українських заводів постійно циркулюють на передову”.

 

Остап Микитюк 

 

 

Нагору