Коломия До сайту

“Справа в тому, що у мене немає дому…”. Як допомогти внутрішньо переміщеним людям?

За офіційними даними Міністерства соціальної політики України станом на сьогодні в країні налічується понад 1 473 650 внутрішньо переміщених осіб. А тепер на секунду уявіть, що всі ці люди так само як і ви прокидалися у себе вдома вранці, робили каву, збирались на роботу, збирали дітей до садочка чи до школи, хтось виходив на ранкову пробіжку або вигуляти собаку. А зараз цього всього немає, тому що божевільний кремлівський карлик приніс війну і горе в нашу країну і знищив багато домівок. Слід пам’ятати, що люди покинули Ірпінь, Київ, Бучу, Харків чи Миколаїв не з власної волі…

Інформатор ділиться важливими спостереженнями, що до того як зрозуміти та допомогти людям, які змушені були покинути свої домівки через війну.

Перше, про що варто знати, аби підтримати: коли людина знаходиться у небезпеці, у неї запускається режим «виживання» (реакції «бий», «біжи» або «завмри», які проявляються у поведінці всіх людей по-різному).
Саме завдяки тому, що цей режим «увімкнувся», люди змогли виїхати та бути зараз у відносній безпеці. Але цей режим не може «вимикатися» автоматично, він подекуди продовжує працювати і на умовно безпечній території. Внутрішньо-переміщені люди та біженці продовжують «виживати» і на тих територіях, де вони опинилися.

Отож, як допомогти та підтримати тих людей, які покинули свої домівки і наразі є внутрішньо-переміщеними: