Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

За час війни на Калущині народилось понад 60 дітей.

Хоч війна тягне за собою біль та розруху, та світ не зупиняється і з’являються нові життя, щохвилини, щодня і всюди.

Інформатор поцікавився у завідувачки акушерського відділу Калуської ЦРЛ Лесі Богданівни Григорів про стан народжуваності на Калущині під час війни.

Лесю Богданівно, як зараз працює пологове?

Наше пологове відділення працює без змін. У звичайному режимі. Єдині труднощі виникають коли оголошують повітряні тривоги, оскільки ліфти у приміщенні лікарні вимикаються. Щоб вберегти молодих матерів та їх дітей, доводиться спускати їх в укриття, а це забирає багато зусиль. Спершу на носилках вниз (з шостого поверху), а потім в інше крило лікарні. Що правда, є виключення, наприклад, коли жінка щойно народила — у такому випадку ми інколи користуємось “правилом стін”, викачуємо породіль в безпечне місце в коридорі, з нею залишається працівник відділення, а дитину забирають в укриття. Там у нас все спеціально обладнано для комфорту, є опалення і в що загорнути жінку з дитиною, якщо станеться якийсь збій у теплопостачанні. Звісно там підготовлена й апаратура на випадок якщо доведеться народжувати в укритті. Але такого на щастя ще не ставалося.

А були якісь складнощі загалом?

За цей час складних пологів також не було, в тому числі й безпосередньо пов’язаних з війною. Загалом молоді матусі, як і всі зараз, стали тривожними, але, на щастя, малюки цього не відчувають, адже батьківська турбота може закрити собою всі страхи й жахіття реалій.

Як загалом з народжуваністю в цьому році? Які подальші прогнози?

Наразі, за час війни народилось приблизно 63 дитини. В цьому році, у порівнянні з попереднім спостерігається менша народжуваність. Частково тому що багато жінок поїхало за кордон. Якщо намагатися прогнозувати, то здається, що наступного року буде ще менша народжуваність. Проте є й хороша новина — абортів також порівняно стало менше. До речі, зараз спостерігається подорослішання матерів, якщо раніше вважалося що у 25 дівчина вже рахувалась “старою породіллю”, то зараз у нас жінки спокійно народжують і у 39 і в 40, а нещодавно навіть народила 43-річна жінка. На щастя, Україна почала відходити від цих старих, зашкарублих радянських шаблонів і рухається в бік Європи й здорового глузду. Звісно залишається момент з зачаттям, який з кожним роком може приносити жінці більше дискомфорту, але на саму народжуваність вік не впливає.

Остап Микитюк

Нагору