Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Мобілізація. Що варто пам’ятати?

Сьогодні рівно місяць, як терористи знущаються з України, але наші неймовірні воїни штабелями відправляють їх на той світ, безстрашно захищаючи Батьківщину. Та наразі не втрачає актуальності загальна мобілізація. 

Інформатор спритно реагує на читацькі запити, тож сьогодні вичерпно розповідаємо про мобілізацію від А до Я.

ЩО ТАКЕ МОБІЛІЗАЦІЯ, ВІЙСЬКОВИЙ РЕЗЕРВ ТА ПРИЗОВ

Мобілізація – це комплекс заходів, спрямованих на переведення державної інфраструктури та військових сил країни у військовий стан у зв’язку з надзвичайними умовами всередині країни або ж за її межами. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано.

Військовий резерв – це резервісти, які є запасом особового складу для доукомплектування частин та підрозділів ЗСУ.

Призов на військову службу – це процес вивчення оформлення документів, проведення медоглядів, направлення військовозобов’язаних у військові частини.

ЯК ТРИВАЄ МОБІЛІЗАЦІЯ

Загальну мобілізацію в Україні оголосили першого дня вторгнення Росії – 24 лютого. Згідно з указом президента, протягом 90 днів територіальні центри комплектування мають провести заклик.

КОГО ПРИКЛИЧУТЬ ДО СЛУЖБИ В ПЕРШУ ЧЕРГУ

Насамперед комплектування бойових військових частин проходило за рахунок резервістів першої черги та осіб, які уклали контракт на проходження служби у військовому резерві.

“Майже 100% резервістів, які були на обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, вже вирушили до своїх бойових військових частин і сьогодні виконують завдання з оборони. Тому зараз ми проводимо мобілізацію військовозобов’язаних, які не входили до резервістів першої черги, а інших категорій”, – раніше зазначив начальник Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач.

Після резервістів мобілізації підлягають громадяни, які раніше проходили службу та мають досвід на відповідних посадах. Потім мобілізуються особи, які не мають за плечима досвіду військової служби, але є військовозобов’язаними. Перш ніж направити їх до військових частин, вони пройдуть підготовку у навчальних центрах ЗСУ. І лише після цього їм дозволять воювати.

ЯК МОБІЛІЗУЮТЬ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Кожен військовозобов’язаний громадянин України, який був змушений переїхати до іншого населеного пункту, має стати на військовий облік за місцем фактичного перебування. Після цього їх можуть мобілізувати та направити до військових частин чи навчальних центрів ЗСУ.

МОБІЛІЗАЦІЯ ЖІНОК

В окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за дефіцитними спеціальностями: медики, зв’язок, обчислювальна техніка, радіоелектроніка. Але на сьогодні жодна жінка без її згоди не була мобілізована.

ДЕ ВОЮВАТИМУТЬ

Розподіл військовозобов’язаних у регіонах визначається мобілізаційними планами. Вони будуть направлені в ті регіони та частини, де це найбільш потрібно.

КУДИ СКАРЖИТИСЯ У ВИПАДКУ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ

З цією метою створено “гарячу лінію” Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.

ЯК ПРОХОДИТИМУТЬ СЛУЖБУ СТРОКОВИКИ

На період мобілізації не проводиться призов на строкову військову службу, а також звільнення з неї. Військовослужбовці строковики, зазвичай, проходили службу в частинах забезпечення в тилових районах бойових військових частин. У зоні ООС вони не залишалися. Тому й зараз їх туди спеціально ніхто не відправляє. Але можуть скластися обставини, коли і на уже вчорашній мирній території будуть бойові дії. І військовослужбовці на рівні зі всіма будуть залучені до оборони цих військових частин.

ЧИ МОЖЛИВО ПЕРЕЙТИ З ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ ДО ЗСУ

Відповідно до закону України “Про основи національного спротиву” сили територіальної оборони є окремою групою Збройних сил України. Тому переміщення між видами Збройних сил України відбувається внаслідок рішень відповідних керівників.

Ніка Кричовська

Владлена Мачульская

Нагору