Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як побороти заїдання стресу?

Нещодавно ми писали про Втрата ваги від стресу: чому це небезпечно? Та всім зрозуміло, що є й інша сторона медалі — заїдання стресу. І це не менш небезпечно. Впевнені, що багато з нас хоч раз у житті так робили.  

  

Інформатор дізнався, як з цим боротися та відшукати спосіб проживання стресу по-іншому. Чому виникає бажання заїсти стрес? 

  

Психологиня, психотерапевтка Анна Шийчук пояснює: 

  

Це первинний спосіб перепрацьовувати стрес. «З самого народження, їжа – це первинне задоволення. Коли немовля поїсть, воно заспокоюється. Тому інстинктивно, ідея поїсти, коли чуємося зле, приходить нам найшвидше», – зауважує вона. 

  

Що з цим робити?  

  

Анна Шийчук радить: Знайти альтернативні способи переробляти стрес саме зараз, щоб тілу було легше. Можна і треба робити паузу від новин. А ще – виконувати фізичні вправи, хатню роботу, гуляти, спілкуватися з близькими, чимось зайняти руки, прийняти душ, піклуватися про близьких. Важливо відновити щоденні звички, які мали до війни, і їх зараз можна повернути. 

  

Альтернативи: Здорові перекуси, приготовані наперед. Мати їх завжди під рукою. Постійно нагадувати собі, що їжа є. Коли хочеться багато їсти, пийте воду, чай чи що вам до смаку. Коли хочеться заїсти, питайте себе: «Що я насправді відчуваю зараз? Кому я можу розповісти про це?». 

  

Анна Шийчук рекомендує: «Переїданням варто займатись лише тоді, коли ви в безпеці й внормували свій новий побут. Спочатку виживання, потім харчові звички». 

  

Софія Сіренко

Нагору