Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуські змії прокинулись із зимової сплячки 

Почалися теплі дні й всіляка живність вирішила, що пора прокидатися. Інколи ця живність може бути небезпечною, тому варто бути уважними, щоб не втрапити у халепу. Наприклад, якщо побачили змію… 

Як повідомив калушанин Назарій Лозинський у своєму акаунті в Facebook () : 

“Калушани! Будьте обережні. 

На міському кладовищі з’явились змії! 

Дану змійку було переміщено з кладовища до лісу!” 

Інформатор вирішив поділитися важливою інформацією, яку потрібно пам’ятати, щоб вберегти себе від цих представників місцевої фауни. А саме: 

Отрута наших гадюк є дуже небезпечною, проте, укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути, яку змія впорскує у жертву взагалі є мізерною, а її виробництво — енергозатратним процесом, тому гадюка завжди економить свою смертоносну зброю.  

За найменшої нагоди змія намагається утекти чи зачаїтись, щоб перечекати присутність людини. І тільки у випадку безпосередньої навмисної провокації з боку людини (наприклад, якщо ви випадково наступили на неї, вона вмикає інстинкт самооборони — отруту.  

Варто пам’ятати, що спарювальний період у змій навесні, а народжують вони наприкінці літа. Коли розмножуються, агресивні.  

Людський організм здатен перебороти дію отрути змій, що живуть в Україні, — це триватиме кілька днів і супроводжуватиметься гарячкою і пропасницею.  

Ось кілька важливих правил, яких варто дотримуватися, якщо вас все таки вкусила змія: 

  • Для людей, що чутливі до алергічних подразників необхідно прийняти антигістамінні засоби.  
  • Ушкоджену кінцівку слід іммобілізувати, тобто знерухоміти, наклавши шину на найближчі до місця укусу суглоби.  
  • Зняти каблучки та браслети, якщо укус припав на руку, оскільки вони будуть діяти як джгути.  
  • Постраждалому потрібно пити багато рідини (але не алкоголю), можна гарячий чай, тоді отрута швидше буде виводитися через нирки.  
  • На рану варто покласти лід або щось холодне, щоб зменшить больові відчуття. І доправити хворого до лікувального закладу. 

Пам’ятайте, що гадюки ніколи не атакують першими. Не намагайтесь взяти їх у руки, пнути ногою чи фотографувати з невеликої відстані. 

 

Нагору