Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Воєнне щодення: поради лікаря-кардіолога для людей з серцево-судинними захворюваннями

Впродовж війни люди перебувають у стані постійного стресу. Цей фактор може провокувати загострення серцево-судинних захворювань. Паніку викликає й брак деяких ліків, до котрих звикли пацієнти з хронічними серцевими хворобами. Однак це не привід для думок кшталту “усе пропало”. Ситуація залишатиметься контрольованою, якщо дотримуватися ключових правил турботи про себе. 

Інформатор поспілкувався з фахівчинею Наталією Войцехівською. Ось що вона радить:

Переважно серцево-судинні захворювання є хронічними. Найбільшу смертність зумовлює ішемічна хвороба серця і гіпертонічна хвороба. Люди, що мають ці захворювання повинні пам’ятати основне правило: якщо для них підібрана терапія лікарем, її в жодному разі не можна зупиняти. У разі, якщо бракує ліків, варто порадитися з лікарем, яким чином ці медикаменти можна замінити чи компенсувати.

Під час війни збільшується рівень стресу. Він є предиктором серцево-судинних захворювань та збільшує можливість мати гіпертонічний криз та ішемічну атаку. Тому заспокійливі препарати зараз виходять на перше місце. Можна послуговуватися лікарськими травами, заварювати чаї з м’яти, меліси, звіробою, собачої кропиви та глоду. Усі ці трави можуть зменшити стрес.

Добре протидіє стресу й монотонна робота. Знайдіть чим себе зайняти. Це може бути праця на городі чи допомога близьким. Таким чином ви розвантажите свою нервову систему.

Якщо жоден з цих методів не допомагає, знадобляться більш дієві препарати, прикладом, транквілізатори. Однак ці препарати варто приймати лише за призначенням лікаря.

Шодо раціону. Важливо, аби люди з серцево-судинними захворюваннями обмежували сіль. Намагайтеся уникати продуктів, що мають великий вміст солі.

Не панікуйте. Не варто вважати, що разове підвищення тиску – це щось катастрофічне. Не зловживайте ліками. До прикладу є пацієнти, що міряють тиск 10-15 разів на день і навіть найменше підвищення тиску вони сприймають, як гіпертонічний криз. Люди приймають забагато медикаментів, що призводить до сильного падіння тиску.

У разі виникнення нетипових болей, краще звернутися за порадою лікаря. Лікарі є, вони працюють.

З початком війни зросла кількість панічних атак. Добра новина полягає в тому, що паніка не закінчується смертю. Утім, під час панічної атаки людина зчаста відчуває ті ж симптоми, що й під час серцевих захворювань. Як правило, людина не може розрізнити панічну атаку від реальних проблем з серцем. Прості дії зможуть вгамувати панічну атаку: глибоке дихання, переведення думки є помічним. Люди, що знаходяться поруч особи, котра проживає панічну атаку теж не повинні панікувати. Спробуйте спокійно порозмовляти з людиною, потримати її за руку, налаштувати на протяжне розмірене дихання.

Пантруймося та за потреби звертаймося до лікарів, аби не нашкодити собі самолікуванням. Все буде Україна!

Нагору