Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Військово забов’язані жінки: оновлений перелік

Ні, це не першоквітневий жарт. Було прийнято закон про те, що з 1 жовтня 2022 року всі жінки за новим переліком мають стати на облік у військкоматах. Новий перелік вступає в дію з 1 квітня та містить лише 14 професій, за старим переліком їх було аж 35.

Інформатор ділиться основним:

Наказом №313 наприкінці 2021 року було затверджено перелік професій жінок, які підлягають обов’язковому військовому обліку в Україні. Проте це викликало шквал осуду й негативних коментарів, після чого Міноборони пообіцяло суттєво скоротити перелік.

Наказом Міноборони від 07.02.2022 р. №35 затверджено нову редакцію Наказу №313. А вже 21 березня наказ зареєстрували у Мін’юсті. 

Наказ №35 містить два переліки:

  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Його можна переглянути тут. Перелік налічує 14 професій.
  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Його можна переглянути тут. Цей перелік налічує 76 споріднених спеціальностей. Серед них так і залишили облікові спеціальності.

Цим наказом доручено головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити:

  1. Взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 1 жовтня 2022 року;
  2. щороку до 1 березня здійснення Генеральним штабом Збройних Сил України заходів щодо внесення (за необхідності) змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з урахуванням першочергових потреб у мобілізаційних ресурсах та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

Нагору