Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Біженцям: як отримати притулок у Молдові

Понад 3,3 мільйона людей залишили Україну через війну. Такі дані розповсюдило ООН. Кількість біженців щодня зростає, тож нагальним питанням для людей, що стали жертвами російської агресії, залишається пошук країни, в котрій безперешкодно вдасться знайти прихисток. 

Сьогодні Інформатор розповідає як отримати статус біженця у Молдові, спираючись на інструкції 4REFUGEES.INFO.

ЯК ПОДАТИ ЗАЯУ НА НАДАННЯ ПРИТУЛКУ:

Куди звертатися:

Можна звернутися із заявою про надання притулку:

  • на пропускному пункті на молдовському кордоні
  • у поліцейський відділок
  • в один з офісів Бюро з питань міграції та притулку (Bureau of Migration and Asylum).

Коли подавати заяву:

  • Під час перетину кордону
  • Вже на території Молдови

Як подавати заяву:

Крок 1. Подання заяви особисто

Для одержання притулку достатньо зробити усну заяву, а потім за допомогою уповноважених осіб заповнити відповідний письмовий бланк. Звернутися із заявою про надання притулку ви можете вже на кордоні, навіть якщо у вас немає паспорту!

Заява про надання притулку повинна включати: декларацію та всі наявні документи, які засвідчують вашу особу та національність, відомості про країни та місця вашого попереднього проживання, про попередні заяви про надання притулку, про маршрути подорожі, посвідчення особи та проїзні документи, причини, через які ви просите надати притулок.

Крок 2. Заповнення анкети з персональними даними та інформацією про особу, наявними у вас документами та причинами, через які ви змушені просити притулку.

Крок 3. Проходження інтерв’ю, організованого відповідальним за розгляд заяв посадовцем (hearing officer), для з’ясування ситуації, у якій ви опинилися. Ви можете прийти на інтерв’ю з юристом або представником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNCHR) або іншої неурядової організації.

Відповідальний за розгляд заяв проаналізує вказані вами мотиви і збере важливі докази для прийняття рішення. Цей процес може тривати до 6 місяців.

На період до прийняття рішення за вашою заявою про надання притулку Відділ з питань надання притулку та інтеграції видасть вам тимчасовий ідентифікаційний документ (дійсний 30 днів), що засвідчує ваш статус шукача притулку.

За результатами розгляду вашої заяви Відділ з питань надання притулку та інтеграції при Бюро з питань міграції та притулку надасть безпосередньо вам або надішле вам поштою письмове повідомлення про винесене рішення щодо надання вам статусу біженця. Якщо вам не буде надано статус біженця, ви вправі обжалувати винесене рішення у судовому порядку.

Крок 4. У разі винесення позитивного рішення за вашою заявою вам слід звернутися до Бюро з питань міграції та надання притулку для одержання акту з посвідченням особи (identity act) (дозволу на проживання).

Детальний опис цієї процедури доступний за посиланням.

Скільки часу потрібно для одержання статусу:
Уся процедура може займати до 6 місяців (Джерело). Цей період може бути подовжений ще на 3 місяці, з наданням заявнику письмового повідомлення про подовження строку розгляду заяви.

Існує також прискорена процедура, яка займає до 15 днів. Є певні винятки з цієї процедури (Джерело).

ПОДАЛЬШІ КРОКИ: Що відбувається далі

Вас проінформують про ваші права та обов’язки.
Вам буде видано тимчасовий ідентифікаційний документ, що посвідчуватиме вашу особу на весь період розгляду вашої заяви про надання притулку у Молдові.
Письмове рішення про надання статусу біженця буде надане вам особисто або надіслане поштою. У разі ненадання вам статусу біженця ви маєте право оскаржити винесене рішення у судовому порядку. На оскарження рішення у суді вам надається 30 днів. У разі винесення позитивного рішення за вашою заявою вам слід звернутися до Бюро з питань міграції та надання притулку для одержання акту з посвідченням особи (identity act) (дозволу на проживання).

Нагору