Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Портрет: Адріана Глух — тату-майстриня, яка допомагає ЗСУ

Мистецтво не може бути поза політикою. Навіть, якщо мова йде про татуювання. Зчаста люди старшого покоління скептично ставляться до такого “апґрейду” свого тіла, утім, серед молоді татуювання залишаються популярними. В історично-культурному контексті тату відображали статус і належність до особливої групи, прикладом, воїнів. Серед європейських народів, зокрема, слов’ян, татуювання було поширеним методом окраси тіла. Зрештою, ця традиція укріпилася.

Сьогодні Інформатору пощастило поспілкуватися з молодою калуською майстринею тату Адріаною Глух. Дівчина розповіла про свій творчий шлях, війну та мрії. До речі, якщо бажаєте зробити патріотичне татуювання — вам до Адріани 😉

Про майстриню: Адріані 17 років. Вона уродженка Калуша. Середню освіту здобула у ліцеї №10, згодом вступила до РАФК (Рогатинського аграрного фахового коледжу) на ветеринара. Після першого року навчання дівчина здійснила свою мрію – пішла на курси з тату й тепер поєднує своє творче захоплення з освітою.

Привіт, Адріано, розкажи нам з чого усе почалося?

Привіт. Як не дивно, з дитинства я любила малювати, відвідувала художні школи. До того ж люди з татуюваннями мені завжди подобалися. Минулого року брат порадив мені піти на курси з тату. Спершу я вагалася, адже це робота з людьми, утім, поборовши сумніви, все таки наважилася пройти навчання. Вже там я познайомилася з багатьма цікавими людьми та побачила глибину світу тату-мистецтва. Малюнки на тілі – це естетика, а процес нанесення – заворожує. Так я й зрозуміла, чим хочу займатися.

Тобто ти молода майстриня?

Так! Тату-майстром я стала доволі нещодавно. Влітку 2021 року я почала вчитись на курсах і практикувати.

Як батьки поставились до такого незвичного вибору професії?

Батьки, особливо мама, спершу були проти тату. Однак світ мінливий, і, як з’ясувалося, батьківська думка теж. Цікавий факт — свою першу тату я зробила саме мамі. А тепер вона мій менеджер, це неабияк спрощує роботу.

Коли почалася війна, які думки вирували в твоїй голові? Як ти це сприйняла?

Дізнавшись про війну, я не зрозуміла цього і не могла повірити. Натоді я перебувала в гуртожитку, навчання ніхто не скасовував. Першою промайнула думка, що мій друг зараз в армії, і це неабияк мене підбило. Згодом я почала трішки допомагати волонтерам і біженцям. Разом з сестрою ми купували їжу та воду, плели маскувальні сітки.

Чому вирішила робити саме патріотичні татуювання?

Коли я відновила роботу, то помітила тенденцію — багато тату-майстрів, роблячи патріотичні тату, частину коштів надсилали на допомогу ЗСУ. Відтак я зрозуміла, що теж зможу допомогти.

Давай помріємо — якою ти бачиш Україну коли закінчиться війна? І якою років через 5-10?

Вірю й сподіваюсь, що війна в Україні скоро закінчиться. Хочу, аби люди на сході змогли виходити на вулицю, не боячись; не помирали від зневоднення чи нестачі їжі. Мрію, щоб українці, які змушені були виїхати за кордон, змогли повернутися додому, до сім’ї. Щоб закохані, котрих розлучила війна, знову були разом. Вірю в те, що через 5-10 років все відбудується й нові міста стануть ще красивішими й зручнішими. Гадаю, ми станемо сильнішим народом, а іноземці все частіше обиратимуть туристичні маршрути до нашої чарівної країни і закохуватимуться у нашу культуру. .

Побажання українцям й читачам:

Друзі, хочу побажати усім миру й спокою, якого нам так не вистачає. Завжди тримайтеся разом, будьте зі своїми рідними та цінуйте час, проведений з ними.

Кинути оком на роботи Адріани можна ТУТ, а заразом й домовитись про сеанс.

Слава Україні!

 

 

Нагору