Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Калущині виростуть Сади перемоги

Метою ініціативи «Сади Перемоги» є збільшення площ для вирощування харчових продуктів в різних регіонах України. Зокрема, українців закликають посадити Сад Перемоги у своєму домогосподарстві, на балконі чи прибудинковій ділянці — мобілізувати зусилля та використати всі доступні земельні ресурси для вирощування продовольства, — про це ми уже розповідали у статті Як виростити Сади перемоги. Схоже, що ця ініціатива таки буде реалізована в Україні!

Інформатор посилаючись на Калуську Міську раду повідомляє, що у Калуській ТГ вже розпочалась інвентаризація земельних ділянок, а це вже половина справи.

«Сьогодні керівництво Калуської міської територіальної громади разом з фахівцями Донецької та Івано-Франківської обласних військових адміністрацій і радниками проєкту «Супровід урядових реформ в України» (SURGe) працюють над реалізацією ініціативи «Сади Перемоги» — всеукраїнської ініціативи, спрямованої на ефективне використання доступних земельних ділянок і залучення ресурсів для вирощування продуктів задля недопущення продовольчої кризи в Україні», — повідомляється на офіційному сайті Калуської міської ради.

За словами начальника управління земельних відносин Калуської міської ради Володимир Мельник на території громади є чимало землі, яку можна використати для розширення посівних площ — це і сільськогосподарські паї, і дачні ділянки, які перебувають у приватній власності, але не обробляються і є занедбаними. Якщо власники з різних причин не можуть обробляти землю, їх закликатимуть передавати її для вирощування сільськогосподарської продукції іншим особам. Для цього управління повинно підготувати технічну документацію на земельні ділянки сільськогосподарського призначення комунальної власності, в оренду їх передаватиме міська рада, а договори реєструватиме районна військова адміністрація. Причому без аукціону, терміном до одного року (допускається збір урожаю пізніше).

На жаль, є один фактор, що стримує залучення вільних земель до сільськогосподарського виробництва — короткий термін їхньої пільгової оренди. Оскільки мова про ділянки, які тривалий час не використовувалися і потребують серйозної та недешевої підготовки до обробітку, наприклад, осушення чи корчування чагарників.

Нагору