Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як у Калуші діти писанки робили (-фото та -відео факт) 

У вівторок, 12 квітня, для дітей-переселенців та їхніх батьків місцевими активістами Мартою Галкіною та режисеркою народного аматорського театру «ЛюбАрт» Любов’ю Липовською у приміщенні Калуського ліцею №7 було організовано майстер-клас із розписування писанок. Навчали присутніх тонкощів писанкарства місцева мисткиня Зоряна Сохацька та дослідниця фольклористики, філолог й ініціатор писанкових конкурсів у Калуші Мар‘яна Атаманчук. Символічним цього дня стало об‘єднання учасників із різних областей України заради вивчення народної справи – писанкарства, а стародавні гаївки стали чудовим налаштуванням та прикрасою вечора. 

Інформатор також відвідав подію й ділиться враженнями учасників. 

Несподіванкою для організаторів стала кількість охочий навчитися писанкарству, майстер-клас відвідало понад два десятки людей з Київщини, Харківщини та інших областей, у яких ведуться бойові дії. 

“Сьогоднішня подія об’єднує всіх. Відчувається, що вона дає людям надію, дає натхнення, дає можливість відчути зв’язок зі своїми предками тут і зараз. І, спостерігаючи радість у дитячих очах, спостерігаючи те, як вони серйознішають у процесі, як відволікаються від ґаджетів, як стають просто дітьми, які роблять ті самі речі, які робили наші предки споконвіку й просто творять, виникає бажання робити такі майстер-класи ще і ще. Сподіваємось, що так і буде, і це стане доброю традицією. Також, окремо хочемо подякувати керівництву ліцею, яке пішло нам на зустріч надавши приміщення для проведення та всіляко сприяло тому, щоб воно відбулося”, — коментує Марта Галкіна. 

“Сьогодні ми долучились до дуже гарного дійства. Ми розписували писанки. Я вперше пробувала самостійно зробити писанку за допомогою писачка. Тут дуже гарні наставники, чудова художниця, яка допомагала і відкрила таємниці цієї справи, щоб у всіх вийшли гарні вироби. Я дуже задоволена й гарно провела час. І звісно радію, що тепер у кошику на Великдень буде лежати справжня писанка зроблена власноруч”, — ділиться враженнями учасниця Людмила Сергіївна.

“Як кажуть старші люди, доки пишеться писанка, доти існуватиме світ. Писанка – це оберіг роду. Кожен завиточок, кожен листочок, кожна фігурка щось означає. Писанкарство – це величезна наука, величезна історія, яку я за декілька років тільки частково розгадала. Сьогодні діти й дорослі хоча б частково, але наблизилися до тої вагомої й неймовірно потужної справи наших предків. Тому я не втомлююся говорити, аби кожен брав до рук писачок. Це важливо! Особливо зараз, у час війни. Ми тримаємо свій фронт – фронт традицій!” — резюмує Мар‘яна Атаманчук.

Також організатори анонсують наступний майстер-клас уже цієї п’ятниці, 15 квітня о 17:00.
Захід відбудеться в аудиторії на другому поверсі Ліцею №7 за адресою вул. Богдана Хмельницького, 8А.

Остап Микитюк

Нагору