Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Головний санітарний лікар Калущини про дифтерію, поліомієліт та Сovid-19.

Богдан Зіновійович Пеленичка розповів Інформатору про стан справ з інфекційними захворюваннями в Калуші та районі.

– Триває 51 день війни. Містяни пам’ятають про пандемію чи вже забули?

“Всім видно візуально, що про пандемію забули. Люди перестали користуватися масками. Звичайно тут нічого не скажеш. Зараз некоректно нагадувати про ту небезпеку, яка більш віддалена ніж та, що є вже. Вона є, вона існує і ми мусимо з тим жити. Ми віримо, що це не надовго. Ми віримо, що все скоро закінчиться і все стане на свої місця”.

– А що кажуть цифри?

“Зараз Долина вакцинується більше ніж Калуш і Рожнятів. У Долині зараз однією дозою вакциновано 76%, Рожнятів – 74%, а Калуш – 45% дорослого населення без переміщених осіб.  Другу дозу отримали в Долині 37%, Калуш – 42%, Рожнятів – 35%. Також у Калуші зафіксовано 1554 бустерної дози вакцини. Долина – 1142 і Рожнятів 465 доз. Ті люди, які два рази щепилися, йдуть і додатково вакцинуються. Ми бачимо, що вони переживають за своє здоров’я. А інші відкинули ту тему”. 

– А щодо внутрішньо переміщених осіб яка ситуація?

“Внутрішньо-переміщені особи зараз реєструються, знаходять лікарів, підписують декларації. Зараз 399 дорослих та 191 дитина звернулися за допомогою і ми вивчаємо цих людей, які дози в них є”.

“У нас зараз активно підіймається питання щеплення діточок від поліомієліту. Зараз з’явився випадок на Тернопільщині дифтерії. Цей процес зараз інтенсифікується, він організаційно покладений на нас і ми починаємо його організовувати”. 

– Скоро у нас Великдень, що варто пам’ятати містянам?

“Це світле свято, яке завжди християн піднімало, збадьорювало, і ми зараз потребуємо такого свята. Щоб зрозуміти, що ми перемагаємо у війні. Ми всі живемо тією війною і молимося, щоб вона закінчилася. Закінчилася звісно ж нашою перемогою. Та в ці святкові дні треба дбати про своє здоров’я, дбати про здоров’я своєї сім’ї. Треба розуміти, що правила особистої гігієни, гігієни харчування важливі і їх треба дотримуватися. Коронавірусна інфекція не затухла, вона ще буде зараз активізуватися від змішування штамів. Люди привезли свої штами і тут вони можуть розвинутися. А щоб цього не було треба уникати масових скупчень людей, дотримуватися правил, які ми вже всі вивчили, але дуже активно їх ігноруємо. Треба бути обережним і шанувати своє здоров’я. Воно нам потрібно, щоб захистити себе, родину і Україну.
Слава Україні!”

– Героям слава!

 

Олег Вітковський

Нагору