Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Розставляємо всі крапки над “і” з розмитненням транспортних засобів

Розповідаємо про всі деталі розмитнення згідно нового закону.

Пише Інформатор після консультацій з Державною митною службою України.

Від початку широкомасштабного вторгнення країною-агресором в Україні була прийнята низка законів які стосувалися розмитнення транспортних засобів. 

Першого березня уряд прирівняв ввезення автомобілів до гуманітарної допомоги. Це допомагало спростити процедуру розмитнення машин, оскільки вони були потрібні Збройним силам України, а також їх застосовували для евакуації людей. Ця процедура була доступна за наявності дозволу обласної військової адміністрації, тобто громадяни не могли ввозити транспорт для особистого користування.


Через деякий час ввозити авто дозволили усім з можливістю відтермінування сплати мита. Щоб скористатися цією процедурою треба було заповнити і підписати спеціальну довідку. Також в березні було рішення відмовитися від розмитнення авто, але стосувалося воно тільки військових.

І, нарешті, закон 2142, який вступив в дію з 1 квітня 2022 року і буде діяти до кінця воєнного стану в Україні. Передбачає скасування акцизного збору, податку на додаткову вартість та мита на такі транспортні засоби:

  • легкові авто (не нижче стандарту Євро-2)  та кузови до них;
  • напівпричепи та причепи;
  • вантажні транспортні засоби (Євро-5 і вище) та транспортні засоби, які підходять для перевезення понад 10 осіб;
  • мотоцикли.

 Тепер процедура ввезення зазначеного вище майна займатиме на митниці максимум годину часу. Та варто пам’ятати, що окрім розмитнення є інші процедури, які коштують грошей. Залишається оформити митну декларацію, заплатити пенсійний збір(якщо особа, яка ввозить транспорт не пенсійного віку) і на цьому відносини з державою завершені. І ваш автомобіль вважатиметься офіційно розмитненим.

Нагору