Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як підтримувати своє ментальне і психологічне здоров’я в умовах війни?

Ми живемо в інформаційній ері, але ця інформація може як нашкодити нам, так і принести користь.

Психологиня-волонтер у Спільноті Психологів Калуша, тренер, дитячий соціотерапевт Христина Бідонько поділилася з Інформатором порадами і застереженнями  щодо перебування у інформаційному просторі.

Та спочатку пропонуємо вам пройти вам одну гру. Перейти на неї можна клацнувши тут.

– Щодня відбувається безліч подій, які висвітлюють по телевізору, про які пишуть в соцмережах, самі люди розповідають. Від усього цього тебе “криє” і у тебе опускаються руки.

“Є кілька “золотих” правил, як читати новини під час війни. Перенасичення новинами, особливо поганими, неодмінно призведе до виснаження (в тому числі фізичного), може виникнути апатія, почуття безсилля, тривога, депресивний настрій. Треба обмежити потік новин. Залишити декілька перевірених джерел інформації. Нехай це буде парламентський чи урядовий канал та локальні новини. Так ви будете в курсі найважливішого та того, що стосується безпосередньо вас. Прочитання новин тепер — це стресова ситуація для мозку. Щоразу, коли вмикаєте телевізор чи відкриваєте телеграм ви наражаєте себе на потенційно травмуючу інформацію. Виділіть на новини по 15 хвилин зранку та ввечері. Не переймайтеся, важливі новини самі вас знайдуть”.

– А що робити, якщо не можеш себе обмежити і починається “ломка” за новинами?

“Найімовірніше, люди, які не можуть припинити читати новини, прагнуть контролювати ситуацію. В голові може виникати когнітивна помилка на кшталт “…якщо я не дізнаюся, що зараз у Волновасі/Чернігові/Маріуполі, станеться щось погане…я мушу знати, що відбувається на східному фронті…”. Якщо ви помічаєте за собою такі думки, необхідно усвідомити дві  речі”.

По-перше, ми не можемо контролювати все. Так влаштований світ — є речі, на які ми жодним чином вплинути не можемо. Що з цим робити? Прийняти цю інформацію за аксіому та зосередити сили на тих речах, на які ми маємо безпосередній вплив. 

По-друге, компульсивне читання новин не принесе користі ні вам, ні іншим. Це теж жорстока правда, яку потрібно прийняти. Ви виснажите себе, проте люди, які потрапили під обстріл/втратили будинок навіть не дізнаються про це. 

Будьте зайнятими. Там, де ви найбільш корисні, в тій галузі, яку ви знаєте найкраще. Так ви допоможете іншим та влаштуєте перерву від поганих новин для себе.

Відпочивайте без новин. Коли на роботі з’являється вільна хвилинка, рука так і тягнеться до телефону. Проте такий відпочинок не допоможе вам відновити сили (та й ранковий час на прочитання новин вже минув, а вечірній не настав, пам’ятаєте?). Натомість прогуляйтеся на свіжому повітрі, поговоріть з друзями, заваріть собі чашечку кави та подумайте про щось приємне.

Читаючи новини, необхідно мати на увазі, що сьогоднішня війна — гібридна. ЇЇ елементом є війна на інформаційному фронті. Де факто це означає, що кожна новина, яка потрапляє у ваше інфополе, може бути неправдивою, спрямованою на те, щоб розгнівати, засмутити чи зневірити вас. Офіційні державні ЗМІ перевіряють інформацію ретельніше, ніж умовна сільська газета. Але і ті, й інші можуть помилитися та підсунути вам “вкид” замість правдивої інформації.

Важливо відмежовувати факти від інтерпретацій. Лідери думок транслюють своє бачення щодо конкретної ситуації, тобто подають ситуацію суб’єктивно. Це повідомлення, насичені епітетами, лайкою, категоричними твердженнями. Спокійно сприймати такі повідомлення важче — вони можуть провокувати складні емоційні реакції. Щоб не переживати “емоційну гойдалку” по кілька разів на день, зосереджуйте увагу на новинах, де інформація подається виключно фактами.

Перша реакція на новину — емоційна. Вам може стати сумно чи радісно, ви можете відчути гнів. Та поверніться до інформації за якийсь час, коли емоції вщухнуть. Спробуйте проаналізувати, застосувавши критичне мислення — чи може ця інформація бути правдою? Які обставини про це свідчать? Якщо інформація не пройде перевірку критичним мисленням, то не гайте на неї багато часу 😉

– А якщо емоційна реакція взяла гору і ти починаєш панікувати? 

“Якщо ви схильні до тривоги, відкладайте телефон з новинами як тільки відчуваєте, що підступає паніка. Заземляйте себе — сядьте і відчуйте опору стільця, порахуйте до 25, не вимовляючи чисел, які починаються на літеру “П”, оцініть обставини довкола і переконайтеся, що тут і зараз вам нічого не загрожує. Не повертайтеся одразу до прочитання новин. Відпочиньте, поговоріть з кимось, прогуляйтеся. 

Пам’ятайте, що ваша волонтерська діяльність або робота чи загалом виважений підхід до того, що відбувається довкола — це неоціненна поміч Збройним Силам України та Україні загалом. Що б ви не робили — ви робите достатньо. Ваша діяльність важлива. Ми не знаємо напевне, коли завершиться війна, але ми можемо разом наблизити перемогу, не піддаючись на провокації, не реагуючи на інформаційні вкиди, не відволікаючись від того, чим займаємося”.

А тепер можете перевірити себе ще раз і пройти тест тут.

Олег Вітковський

 



Нагору