Пофарбувати крашанки на Великдень можна природніми барвниками: червоне вино, каркаде, куркума, зелень, буряк, ягоди бузини, чорниця та лохина.
Інформатор перелопатив інтернет і зробив добірку природних барвників для вас.
Фарбувати червоним вином дуже просто. Заливаєте сирі яйца вином, ставите на вогонь, доводите до кипіння й варите 10-12 хвилин. Вимикаєте й залишаєте ще на 10-12 годин. Опісля викладаєте на серветки й очікуєте поки висохнуть.
Куркума перетворить яйця у жовті перлинки. На 1 л води додаєте 3 столові ложки спеції й варите там яйця.
Каркаде створює схожий відтінок на яйця, пофарбовані в вині. Проте рецепт відрізняється. На 600 мл води потрібно 3-4 ст.ложки каркаде. Доводите цей відвар до кипіння, охолоджуєте й виймаєте листки чаю. Опісля варите яйця у цьому відварі до їхньої готовності. Щоб отримати більш світлий колір, можна протерти яйця серветкою.
Буряк допоможе зробити ніжний рожевий колір, якщо вичавити з нього сік і туди занурити вже зварені яйця. Потім потрібно залишити на ніч.
Шпинат, петрушка, кропива або зелений чай подарують колір весни. Робимо міцний відвар, настоюємо його ніч, і занурюємо вже зварені яйця на 3 години.
Чорниця або лохина створить синій колір. Жменьку ягід потрібно розтерти в пюре, додати теплої води й в такій суміші замочити яйця на 3 години.
Чорні крашанки стануть лише з ягодами бузини. З них вариться настій, в якому потрібно залишити яйця на ніч.
Оздобити крашанки можна поталлю (золотою плівка), нитками, акриловими фарбами тощо.
Анна Сірик