Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Секрет ідеальної паски на Великдень

Головне в приготуванні святкового виробу – любов,яку вкладає господиня під час випікання.

Інформатор поспілкувався з калуською кондитеркою Діаною Джиголою і дізнався як спекти добру паску.

Вже завтра Чистий Четвер і від ранку по всій Україні господині замісять тісто на паску. Як зробити все так, щоб не довелось перепікати випічку, ми дізнались у місцевої мисткині у кондитерській справі Діани Джиголи.

По якому рецепту ви печете паски?

“У нас є сімейний рецепт, по якому готувала ще моя прабабця. Вона пекла ще в печі. Запалювала піч, накривала газетками, щоб нічого не пригоріло. Я знаю точно, що в неї була така хатка маленька в селі, там розпалювалась піч. Зараз нам легко, у нас є духовка, ми можемо регулювати температуру. А от власне в бабці не було. Вона розпалювала, підкидала маленькі трісочки. І вона могла перепікати паски там 2-3 рази, якщо вони тріснуть зверху або вилізуть. Вони мали бути ідеальні, у мене бабця так сильно любила.
І за цим рецептом ми досі готуєм і я, і моя мама. Зараз я вже маю рецепти, які я собі придбала: це різні італійські пасочки, з різними начинками. Але основний рецепт – це від моєї прабабці”.

Які дріжжі кращі – сухі чи мокрі(пресовані)?

“Я купляю пресовані, ті, що мокрі. Мені більше подобаються, хоча насправді аж такого великого значення немає. Просто пресовані вони мають більшу активність, краще пасочки піднімаються”.

Як правильно запарити пресовані дріжджі?

“Головне їх не зварити. Треба щоб водичка була тепленька такої температури, як ваше тіло. До 40 градусів ( 36-40 ). Тоді дріжджі добре розмножуються. Якщо ви їх заварите( кип‘ятком) – все. Більше не підніметься випічка”.

Як зробити пасочку румяною?

“Пасочки змащую жовтком, бабця моя змащувала жовтком із водою. А зверху, коли їх виймала ще змащувала цукром з водою, щоб блистіли. Але якщо згори буде глазурь, то цукром не треба”.

Що треба робити, щоб структура була пухкою?

“Треба контролювати кількість муки. Ми, коли замішаємо тісто, розвивається клейковина, структура. Потрібно, щоб вона перестала липнули до рук. І це завдяки тому, що ми довго вимішуємо тісто. Це триває 1 годину, інколи потрібно 1,5 години місити пасочку руками, щоб паска потім була така волокниста, пухка”.

Чим модно цьогоріч прикрашати паски?

“Я буду прикрашати пряниками, цукровими фігурками. Також буду пекти італійські пасочки. Вони нічим не покриваються. Я взагалі не люблю білу тверду глазурь. Тому для дому не буду. Але на замовлення буду покривати білою глазур’ю та декорувати. Але люди здебільшого хочуть мінімалізм”.

У чому, на вашу думку, секрет ідеальної пасочки?

“В любові. У нас вдома завжди, коли печется паска, намагаємось говорити тільки добре. Ми стараємось молитву перед тим прочитати. Ніколи не сваримось, щоб в хаті панував спокій. Бо рецепт це не все, рецептів є безліч. Головне це те, що ти любов вкладаєш у випічку”.


Редакція Інформатора бажає вам вдалої пасочки!

 

Анна Сірик

Нагору