Інформатор Калуш

ГРОШІ

Свіжі овочі подорожчали? Правда чи вигадка?

Ціни на овочі в Калуші високі, але нижчими не стануть. Причина цього – більшість товару транспортується з-за кордону.

Інформатор провів власне дослідження і з‘ясував чому в місті високі ціни на овочі.

Огірки по 95-110 грн, помідори по 90-120 грн, а перець по 150 грн — це середні ціни в Калуші на сьогоднішній день( 20 квітня). Чому така висока вартість цих продуктів ми запитали Калуське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. І отримали відповідь, що овочі не підпадають під їхній контроль:

“Ці ціни не регулюються ні Верховною Радою, ні нашим управлінням. Їхнє подорожчання – це закономірний процес на данний час. Бо це тепличні продукти. Все залежить від ціни, яку ставить виробник”, – пояснило управління.

Яку ж ціну ставить виробник? Чи можливо її все таки «накручують» продавці націнкою? Про це дізнавались у торгових лавках на калуському базарі:

“Націнка 10 %. До 20 %, не більше», – розповідає продавчиня овочів та фруктів Ярослава.

Пані Ярослава, показуючи на виноград, додає:
“Оце воно все дороге, то я на це всього 10% поставила. Як я платила за виноград по 120 грн за кг, то поставила 150 грн для покупців”.

І продавчиня запевняє, що ціни на овочі не підвищились, а просто сезонні:

“Не здорожчало. Це товари з Турції, того року були такі самі ціни. А тим більше любий знає, як привезти цей товар із-за кордону. Транспортні витрати впливають.”

Виникає запитання: тепер завжди перець буде коштувати 150 грн? Відповідь: ні. Ціна на овочі зменшиться вже на початку літа, коли супермаркети та приватні підприємці зможуть закуповувати товар у місцевих українських виробників.

Анна Сірик

Нагору