Калуш До сайту

Йодована сіль – бустер для українського мозку

Усім потрібен йод: для успішного формування нервової системи, інтелекту, профілактики йододефіцитних захворювань. 

Пише Інформатор. 

Звідки брати йод? Ендокринолог Заїра Сіюхова радить щодня вживати йодовану сіль. Вона показана всім, без винятку, та слугує чудовим профілактичним засобом, коли йдеться про захворювання щитоподібної залози.

Вона необхідна в будь-якому віці незалежно від того, виникає тиреотоксикоз чи ні – відмовлятися від йодованої солі не потрібно.
Проте навколо неї є чимало міфів, котрі ми безжально розвінчуємо.

Міф 1. Йодована сіль нестабільна при приготуванні гарячих страв і має короткі терміни зберігання: 

Насправді: Термін зберігання становить, як правило, мінімум 12 місяців, а для деяких видів солі – більше. Раніше використовувався нестабільний йодид калію. Сьогодні ж технологію змінили і йодовану сіль можна без страху додавати до страв. 

Дійсно, при приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Але того йоду, що залишися, буде досить, щоб задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі.

Міф 2. Йодовану сіль не можна використовувати для домашнього консервування:

Насправді: У сучасній солі, збагаченої йодатом калію, компонент тіосульфат натрію не присутній. Раніше він справді міг впливати на якість засолювання. Скарг на погіршення якості солінь, вибухи банок і інші нещастя наразі не чутно.

Міф 3. Йодована сіль неефективна, краще приймати препарати:

Насправді: До прикладу, в Китаї понад 90% всіх сімей використовують в харчуванні тільки йодовану сіль, а середній показник IQ у дітей за останні 15 років зріс на 5-10%.

Альтернативою йодованої солі вважаються лікарські препарати йоду і БАДи з йодом. Їх недоліки – більша у порівнянні з сіллю вартість і необхідність пам’ятати про щоденний прийом таблетки або капсули.

Міф 4. Морська сіль містить достатню кількість йоду:

Насправді: У морській воді міститься йод, але в процесі випарювання, очищення та сушіння цей йод втрачається майже повністю. В одному грамі морської солі міститься тільки близько 1 мкг йоду, а в йодованій – 40 мкг. Однак у продажу також є йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.

Отож, вживайте побільше йодованої солі – і все буде добре.