Калуш До сайту

Секрет ідеального м’яса на Великдень

Великодні свята не за горами, а скуштувати смачне м’ясце з родиною – мрія кожного. До речі, її реально втілити.

Журналісти Інформатора завітали до талановитої кулінарки Любові Біріної та дізналися ідеальний рецепт м’яса.

Як ідеально запекти м’ясо? Що для цього потрібо?

“В першу чергу – якісне м’ясо. Потім довге маринування та правильне запікання при уважному нагляді. Для того, щоб воно не було сире, або перепечене (стає сухе й несмачне), міряю температуру всередині шматка термометром зі щупом”.

У скільки обійдеться цей ділікатес?

“1 кг свинини для запікання 120-150 грн., сіль, спеції – близько 10 гривень, енергоресурси максимум 20 грн. Разом 150-180 грн.”

Наче не складно. Проте як його приготувати? Перший етап доволі легкий – треба уважно переписати рецепт: 

Для свинини: ошийок, або підчеревина. Рецепт розрахований на 1 кг м’яса.

Перший день:

1. Приготувати міцний чай (на 250 г кип’ятку 2 ст. ложки чорного чаю без добавок), накрити, залишити на півгодини, процідити, залишити до застигання.

2. Воду (240 мл), сіль (30 г) і цукор(15 г), кілька горошин духмяного та чорного перцю, лавровий лист – довести до кипіння. Залишити до застигання.

3. Змішати чай і маринад.

4. М’ясо нашпигувати часником.

5. Помістити м’ясо в розчин, зверху накрити тарілкою, залишити на добу в холодному місці.

Другий день:

1. М’ясо забрати з розчину, легко промокнути паперовим рушником.

2. Готуємо суміш для натирання м’яса (мед 1 ч.ложка, 3 зубчики часника, розчавленого у часникодавці, олія 1 ст. ложка, мелений чорний перець, зіра, паприка, гірчиця готова діжонська 1 ч.ложка).

3. М’ясо натерти . При бажанні обмотати ниткою. Щільно загорнути у фольгу. Залишити на ніч в холодильнику.

Третій день:

М’ясо у фользі запікати при 180 градусів 1 годину. Наприкінці запікання розкрити фольгу та підрум’янити м’ясо (так воно буде краще нарізатися). Після запікання гаряче м’ясо помістити під гніт на кілька годин.

І вуаля, ваша ідеальна страва – готова.

Як починала свій шлях фея-кулінарка – Люба Біріна:

“Готувати любила завжди. Смак мого дитинства – це страви бойківської кухні оскільки родом я з карпатського села. Росла в сім’ї, де домашня кухня була в пошані. Далі я навчалася в Ужгороді, саме там зрозуміла, як збагачують їжу прянощі, а ще почала вчитися пекти пляцки (тіста). Продовжила вже вдома, куди повернулася після навчання. На своє весілля пляцки пекла вже сама”.

Вадим Оксенчук