Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

ТОП-5 небезпечних міфів про евакуацію

Понад 60 днів повномасштабної війни з армією рф стало зрозуміло, що до ворога не повинно бути жодної жалості чи довіри, особливо, коли це стосується вашого життя. Це можна спостерігати й за тим, як вони організовують гуманітарні коридори зараз, і до яких дій вдавались коли мешканці Ірпеня, Бучі, Маріуполя та інших міст намагалися врятувати свої життя шляхом евакуації. Ми не закликаємо до агресії, але рекомендуємо бути уважними та відповідальніше ставитися до власної безпеки.  

Тому Інформатор посилаючись на Міністерство з питань реінтеграції окупованих територій ділиться п’ятьма міфами та відповідними діями щодо них: 

Міф перший. 

«Я цивільний – мене окупанти не зачеплять»

На жаль, зачеплять. У цьому мусив переконатися увесь світ – на гіркому прикладі Бучі, Гостомеля, Ірпеня чи блокованого Маріуполя. Будь-яка зустріч з російськими загарбниками є смертельно небезпечною для цивільних громадян. 

Міф другий. 

«Не так страшно: пересиджу в підвалі чи погребі»

 Досвід нинішньої війни щодня руйнує цей міф. Непристосований погріб чи підвал часто стають пасткою. Адже навіть у жилих кварталах ворог використовує ракети, авіацію, артилерію, реактивні системи залпового вогню. Смертельна зброя змітає все на своєму шляху. Згадайте, до прикладу, обласний драматичний театр в Маріуполі. Будинки чи підвали – далеко не найкращий прихисток. 

 Міф третій. 

«Евакуація – це великі витрати» 

Евакуація відбувається абсолютно безплатно на всіх етапах, починаючи від переміщення транспортом і закінчуючи розміщенням та харчуванням. На новому місці вам допоможуть із пошуком житла, отриманням грошової допомоги від держави та міжнародних партнерів, та розв’язанням побутових проблем. 

Міф четвертий 

«Поселяють в «чистім» полі»

 Тих, хто потрапляє в росію, можливо, й так. Українців же, котрі евакуювалися в безпечні регіони, розміщують у квартирах, гуртожитках, готелях, на базах відпочинку та інших пристосованих для життя приміщеннях. Умови поселення – максимально сприятливі. 

 Міф п’ятий. 

«За теорією ймовірності мені не прилетить!» 

Люди надто шкодують за всім, чого нажили й до чого звикли. Але випробовувати долю не можна. За даними розвідки, станом на початок квітня ворог випустив по Україні понад 1,2 тис. балістичних та крилатих ракет різних типів. У середньому це понад 30 ракет за добу. Ризик того, що завтра «прилетить» саме до вас, надзвичайний. 

  

Остап Микитюк 

Нагору