Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Погода в Калуші на 28 квітня

Очікується похмура погода, а також невеликі опади.

Сьогодні, 28 квітня, у Калуші переважатиме хмарна погода. Протягом дня можливий помірний дощ. Температура повітря прогріється до 10 градусів. Схід сонця очікується о 06:07, а захід о 20:32.

Цікаво, що 79 років тому цього дня у Львові розпочався набір до стрілецької дивізії СС “Галичина”, яка згодом стала 1-ою Українською дивізією Української Національної Армії.

1943 року 29 квітня у місті Лева, в приміщенні Дистрикту “Галичина” була проведена урочиста церемонія з нагоди заснування дивізії.Одним із гостей був губернатор Отто Вехтер, представник Генерал-губернаторства віце-губернатор Кракова Людвіга Лозакера, а також ветерани Української Галицької Армії. Представниками військової управи були видана відповідні документи стрільцям, які підтверджували їх повноваження.

До 3 червня 1943 року кількість добровольців, які зголосилися до лав дивізії, сягнула 80 600 осіб, з яких було відібрано 53 тисячі чоловік, огляд пройшло лише 13 тисяч, а на службу було прийнято менше половини. Процес комплектування розтягнувся в часі і тривав аж до середини липня.

Дивізія, в кінці травня перейменована у “Добровольчу дивізію СС “Галичина”, близько року проходила вишкіл у тренувальних центрах у Польщі, Чехії та Франції. Її особовий склад коливався від 14 до 18 тисяч осіб, практично на всіх керівних посадах перебували німецькі офіцери. У травні 1944 року вона була проінспектована райсхфюрером СС Генріхом Гіммлером і після бойових маневрів у повному складі на початку червня отримала назву “14-та Військова гренадерська дивізія СС (Галицька № 1)”.

Губернатор Галичини (1942—44) бригадефюрер СС Отто Вехтер виступає під час урочистостей з нагоди набору рекрутів до дивізії СС “Галичина”, 18 липня 1943 року

 

Олег Вітковський

Нагору