Інформатор Калуш

ТРЕШ

У Калуші немає пального: що сталося? 

В останні дні калушани відчули гостру нестачу пального на місцевих АЗС. 

Що трапилося, розповідає Інформатор 

Дефіцит вже бачить кожен, хто має машину та очі. Якщо минулого тижня обмеження були 20 л, то від 26 квітня на багатьох АЗС – це вже 10 л в бак. Причин дефіциту є три”, – коментує ситуацію директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. 

Перша причина – зупинка Кременчуцького нафтопереробного заводу, на ресурсах, за словами Куюна, ринок протягнув березень та половину квітня.  

Друга – проблеми з логістикою в Європі для постачання пального до України. Нібито бракує цистерн, а для бензовозів існує багато проблем різного характеру, зокрема й нестача самих бензовозів.  

Третя – збереження держрегулювання цін на пальне. Через нібито дефіцит пального гуртові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі.   

Своєю чергою перша віцепрем’єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що дефіцит пального в найближчі 7 днів буде ліквідовано. Проте очікується незначне подорожчання нафтопродуктів. 

У  окремих регіонах України дефіцит утворився внаслідок того, що протягом останніх трьох тижнів російські війська “завдавали нищівних ударів по паливній інфраструктурі України”. Зокрема, міністерка теж відзначила знищений Кременчуцький НПЗ, який був основним виробником пального в Україні, а також низку великих нафтобаз операторів ринку зі значними запасами пального. 

Президент Володимир Зеленський обговорював з Президентом Польщі Анджеєм Дудою вихід польських компаній на український ринок пального. Про це він розповів в інтерв’ю представникам польських ЗМІ. 

“Польська компанія приїжджала до нас, зустрічалася з нашим Нафтогазом та міністром енергетики. Вони дуже хочуть зайти на наш ринок автозаправного бізнесу. У нас велика мережа відкрита. Я думаю, вони зайдуть”, – сказав Президент України.  

За його словами, це питання обговорювалося з Президентом Польщі. Також його обговорювали прем’єр-міністри двох країн.  

Нагадаємо, як обіцяють в Кабміні, дефіцит пального на АЗС буде ліквідовано протягом тижня. Однак пальне трохи подорожчає. 

Станом на сьогодні ситуація у Калуші наступна: 

Остап Микитюк

Нагору