Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Добірка книжок, щоб відволіктися від війни

Читання унікальне явище! По-перше, воно відвертає нас від буденності, по-друге, науково доведено, що воно знижує рівень стресу та покращує настрій (навіть, якщо ви вирішили читати жахастик), по-третє, читання книг розвиває логіку й критичне мислення (а присутність цих факторів відрізняє нас від наших ворогів, які грубо вдерлися у нашу рідну Україну).  

Інформатор вирішив зібрати для вас добірку книг українських видавництв, які, щонайменше відволічуть вас від поганих думок. 

Отже, на перше місце потрапив роман української письменниці Ірини Жураковської “Твоя М.” від Видавництва 21. 

Головні героїні — українка Марина та німкеня Марія. Марія точно знає, чого хоче від життя: займатися наукою, грати на скрипці та знайти справжнє кохання. Марина ж натомість знає, чого точно не хоче – все життя працювати офіціанткою та мати справу зі своїм батьком. “Твоя М.” – це сучасний український роман про те, як воно – бути жінкою. Про пошук себе, про дружбу, про дуже різну любов, про самотність, про стереотипи, про материнство і трошки про квантову фізику. 

На другій сходинці вмостився чудовий і зовсім невеликий роман британської письменниці Енн Тайлер “Рудий на узбіччі” від видавництва Фабула. 

Головний герой цієї історії, вже не дуже молодий Міка Мортімер — адміністратор багатоквартирного будинку і власник невеличкої контори комп’ютерного сервісу “Технар-відлюдник”. У нього є подружка і тотальна невпевненість у собі, через яку він просто пливе за течією життя. А ще щоранку, незалежно від погоди, він бігає. Після однієї з таких пробіжок він знайомиться з молодим хлопцем, який пізніше виявиться сином подруги Міки зі студентських років. І світ Мортімера перевернеться з ніг на голову, коли юнак почне переконувати, що Міка його батько… 

 

Третьою в цій добірці стала книжка Доржа Бату “Франческа. Повелителька траєкторій” від Видавництва Старого Лева. 

Герої його книжки, працівники НАСА, відповідають за траєкторії й орієнтацію сателітів, а також за підведення космічних кораблів на підхідні орбіти до міжнародних космічних станцій. У часі космічних робочих буднів з Доржем, його напарницею Франческою, полковником Вескоттом, Сарою, професором Расселом та іншими постійно трапляються кумедні та незвичайні історії. Найчастіше у різні халепи потрап­ляє сицилійка Франческа. Усе, до чого вона торкається, вибухає, горить і розбивається… А космос близько! 

Наступного разу поділимося з вами добіркою дитячих книг. 

Остап Микитюк 

 

Нагору