Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Історія символу червоного маку “Ніколи знову”

Незабаром світ відзначатиме сумну дату — 8 травня. У цивілізованих країн цей день проходить під назвами День пам’яті та примирення і річниця Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Історично склалося, що символом цієї дати є зображення маку. Чому саме мак, – спитаєте ви… 

Інформатор ділиться історичними фактами: 

Традиція вшановувати пам’ять жертв війни саме квіткою маку з’явилася після Першої світової, а авторство приписують канадському військовому лікарю Джону Мак-Крею та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойні Майкл.  

У 1915 році у Бельгії Мак-Крей під враженнями від боїв написав вірш “На полях Фландрії”, що починався словами:

У полі Фландрії поміж хрестами 
Гойдає вітер мак рядами, 
Щоб знали місце, де ми є… (переклад Наталії Безсонової) 

А у 1918 році викладачка Університету Джорджії Мойна Майкл вже під враженням від вірша Мак-Крея написала власний вірш “Ми збережемо віру”, в якому заприсяглася завжди носити червоний мак на знак пам’яті за загиблими. Також Майкл за сумісництвом опікувалася фінансовою підтримкою недієздатних ветеранів війни й для того, щоб зібрати більше коштів, запропонувала виготовляти штучні маки з шовку і продавати їх. Мойна Майкл першою з’явилася на людях у чорному пальті, прикрашеному шовковим червоним маком. 

У 1920 році Національний Американський легіон обрав червоний мак офіційним символом вшанування пам’яті американських солдатів, що полягли під час Першої світової війни. Трохи пізніше, у 1921-му ця квітка стала емблемою Королівського Британського легіону. Згодом цей символ поширився у Західній Європі, а після Другої світової мак став загальноприйнятим символом вшанування пам’яті жертв усіх війн того часу. Врешті у 2014 році цей символ закріпився і в Україні, а харківський дизайнер Сергій Мішакін розробив символічне зображення маку у вигляді чотирьох кіл, що накладаються одне на одне. 

До того ж квітка маку в нашій країні має власне особливе значення. Варто згадати хоча б твердження, що маки цвітуть там, де була пролита козацька кров. Тому червоний мак не лише європейський, але й український символ скорботи про героїв, загиблих у кровопролитних світових війнах. 

Також квітка маку із давніх-давен є могутнім талісманом українського роду, адже означає красу, молодість та їхню скороминущість. 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті 

Остап Микитюк 

 

Нагору