Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші багато змій! Що робити?

Калушани помічають все більше і більше змій. Звідки вони? Як вберегти себе від укусу? Яким чином позбутися змій, які оселилися поруч? Про це й не тільки – у матеріалі.

Інформатор поспілкувався з модератором соцмережевої групи  “Змії, ящірки та жаби” Володимиром. Далі пряма мова експерта.

Різновиди змій, які мешкають у Калуші.

Тут є гадюка звичайна та вуж звичайний.

Вуж звичайний

Гадюка звичайна

Територіальне місце проживання.

Зміям подобаються вологі місця. Вони живуть біля річки, бо там є жаби, якими вони харчуються. Також можуть проживати біля лісу. Змії надають перевагу галявинам, які добре освітлюються сонцем. тому у гущі лісу вони жити точно не будуть. Зараз змій можна зустріти на Височанці та в Підгірках. Особливо на кладовищі. Здебільшого, люди не знають, що наш цвинтар знаходиться на території колишнього лісу й змії живуть там вже давно. І, звичайно, нікуди не подінуться.

Лже-змія.

У Калуші живуть ящірки веретільниці. Вони дуже схожі на змій, бо не мають ніг. Ця ящірка має шкіру мідного кольору. І тому її часто плутають зі змією та вбивають, хоча вона абсолютно безпечна для людини.

Веретільниця

Веретільниця

Причина активізації змій.

Зараз у них період розмноження. З квітня до середини травня самці починають мігрувати у пошуках самок для створення потомства. Вони можуть за 1 день проповзти 2-3 км. Тому нині люди більше наштовхуються на них. Але, насправді, це щорічний весняний процес.

Змії небезпечні для калушан?

Важливо розуміти, що змії не агресивні. Коли вони реагують на вас, це страх, а не агресія. Бо люди більші за розмірами і можуть завдати плазунам шкоди.

У 99% випадків вуж не вкусить вас, навіть якщо ви фізично з ним будете контактувати. Він буде шипіти, втікати, але не нападати.

Гадюка може кинутися вперед у ваш бік, якщо відчуває небезпеку. Але це відстань, яка дорівнює половині її довжини. Якщо гадюка має 30 см, то її стрибок буде максимум 15 см. Тобто, коли ви не підходите близько до змії, вона абсолютно безпечна для вас.

Будь-яка надземна рептилія буде втікати від людини, бо ми для неї становимо загрозу. Така натура в цих плазунів.

Ваші дії, коли вас вкусила змія.

По-перше, не панікуйте. Відразу зверніться в лікарню до спеціаліста. Якщо в людини немає алергії на зміїну отруту, то будуть лише легкі симптоми: опухлість та біль у тій частині тіла, де був укус, також можлива нудота. Проте, щоб зрозуміти чи є алергія, потрібна консультація лікаря. Тому головне – звернутися до нього після укусу.

Категорично заборонено затягувати джгут, припалювати, висмоктувати отруту. Все це лише нашкодить вам. Відразу після укусу, важливо знерухомити ту кінцівку, яку атакувала змія. Наскільки це можливо. І в такому положенні їхати до лікаря.

Протиотрута.

Вона створюється на основі плазми коня. Тому, коли її вводять у кров людини, можуть з’явитись побічні ефекти. У нашій лікарні її не використовують. Та й загалом в Україні цю протиотруту практично не закупляють, бо є інші способи лікування зміїних укусів. І вони ефективніші.

Порада, як позбутися змій, які оселилися біля вас.

Змії живуть біля будинку, якщо там є, де сховатися. Якщо в людини захаращене подвір’я або некошена трава, то це ідеальне місце для кубла змій. Плазуни дуже не люблять, коли косять бензокосою. Запах бензину, шум, вібрації їх відлякують.

Другий фактор – змія має щось їсти. Якщо у господарів є миші, то рептилія скоріш за все облюбує це подвір‘я. Якщо територія вашого будинку чиста та там немає гризунів, то змія у вас жити точно не буде.

Причини не вбивати.

  1. У нас дещо спотворене сприйняття змій. Змія – це така ж тварина, як і білочка. Якщо білочка пробіжить вашим подвір‘ям, ви будете її вбивати? Ні. Так само і змія може проповзти недалеко від вас, бо у неї шлюбний період і вона шукає партнера. Або ж просто у пошуках їжі.
  2. Гадюка краще вбиває мишей, ніж кіт. Він сидить, чатує мишу годинами і, коли вона вискочить з дірки, він її зловить. А змія залазить в нору і може знищити цілий виводок гризунів за кілька хвилин.
  3. Рептилії не переносять ніяких інфекційних хвороб, якими могла б заразитись людина. А от миші – переносять. То навіщо ж вбивати змію, яка захищає вашу сім‘ю від гризунів-переносників?
  4. Є такі роки, коли здається, що в Калуші розвелося багато змій. Це залежить від еко-чинника, а точніше від розмноження гризунів. Якщо мишей багато, то природа ініціює й збільшення кількості рептилій. Наскільки правильно порушувати процеси еко-системи?
  5. У звичайні роки змії не мають великої чисельності. Зиму переживають лише 30-40%. А з 10 народжених вуженят здебільшого лише 1 подорослішає.

Міфи про змій.

Не існує ніяких міграцій. Є лише пошук самців самок у шлюбний період.

Гадюки не спарюються з вужами. Кожен вид шукає собі партнера зі своїх.

У Калуші ніколи не було гадюки Нікольського. Вони водяться на сході та півдні України. У нас є чорні меланісти гадюки звичайної. Меланіст – це тварина, у якої збільшений вміст темного пігменту меланіну і тому вона повністю чорна. Навіть, якщо її виду не притаманний цей колір.  Але окрім забарвлення шкіри, меланісти гадюки звичайної не мають нічого спільного з видом Нікольського.

Меланіст гадюки звичайної

Змії безпечні для людей, якщо ви їх не чіпаєте. Щоб позбавити себе співмешкання з цими рептиліями, не створюйте сміттєзвалища, порослі високою травою присадибні ділянки та вологого середовища. Якщо вас вкусила змія, негайно зверніться до лікаря. Бережіть себе.

Анна Сірик

Нагору