Інформатор Калуш

ТРЕШ

Парад в росії: ілюзія сили чи дійсно “нельотна” погода?

Сьогодні відбувся військовий парад в росії, проте до нього є багато запитань. Перше з яких риторичне: чи адекватно святкувати День перемоги, коли щодня вбиваєш українців? На всі наступні Інформатор спробував знайти відповіді.

Промова президента росії.

Україна та світ прогнозували, що очільник країни-агресора оголосить офіційну мобілізацію в росії та визнає, що почав війну. Проте цього не сталося. Свою промову другий гітлер присвятив “спецоперації” та її виправданням.

На початку промови путін згадав перемоги в Другій Світовій війні. І під час перераховування російських міст-героїв назвав Київ, Харків та Севастополь. Проте на цьому не зупинився. Він поклав квіти до монументу, присвяченому місту-герою Одесі.

Скріншот прямого етеру з москви

Агресор також пояснив чому страждають росіяни від санкцій та вмирають їхні військові в Україні.

“Зараз, так само, як і тоді (під час Другої світової), ви боретесь за наших людей на Донбасі, за безпеку нашої батьківщини – росії”, – сказав путін. 

На його думку Захід мав підтримати росію та надати “гарантії безпеки”. Тоді б вони не почали захищатися від войовничої України:

“У грудні минулого року ми пропонували укласти договір про гарантії безпеки. Все даремно! Країни НАТО не захотіли почути нас. Відкрито йшла підготовка до каральної операції на Донбасі. Створювалася загроза безпосередньо біля наших кордонів. Зіткнення з неонацистами було неминуче”.

Також президент вже вкотре нагадав, що Київ планував закупівлю ядерної зброї. Ніякі аргументи чи докази очільник не додав.

“росія відповіла агресією на агресію”, “єдине правильне рішення”, “на Заході вирішили відмінити тисячолітні цінності”, а в росії “інший характер” — ці та інші твердження повторювались кілька разів, щоб пояснити росіянам причину нападу на Україну.”

Очільник рф повідомив, що в складі військових на параді, були ті, хто від початку лютого воювали на Донбасі.

Якщо промова путіна 9 травня 2022 року була присвячена “виправданням” нападу на Україну, то 10 років тому очільник рф повідомив, що він знає “як не повторити історію Другої Світової”.

Всі ми повинні пам’ятати чому почалася війна і аналізувати її уроки. Вони, як і раніше, актуальні. І сьогодні я хочу наголосити – суворе дотримання міжнародних норм, повага державного суверенітету, самостійного вибору кожного народу – це одна з безумовних гарантій того, що трагедія минулої війни ніколи більше не повториться”, – з промови володимира путіна 9 травня 2012 року.

Проте очевидно, що його слова не були його думками.

Нова-стара техніка на параді.

“Військова сила” росії сьогодні мала практично такі ж масштаби, як і в минулі роки. Тому складається враження начебто щороку росіяни бачать одну й ту ж техніку. Щоб зрозуміти чи це так, ми порівняли сьогоднішні знімки параду з архівами 2008 року.

Взято з російських змі

Взято з російських змі

Взято з російських змі

І це лише 3 моделі старої військової техніки, які щороку проїжджають центром москви. Інформатор порівнював знімки 2008 року, тому що до того парад перемоги складався лише з пішої частини. А 14 років тому росія надбала техніку, яку представляє озброєнням другої армії світу.

Військова техніка, якої не було.

Міжнародні експерти, українські політики та навіть російські змі помітили, що цього року парад у москві менший, ніж зазвичай. Кореспондент російського BBC Павел Аксенов побував на параді і розповідає про нього таке:

“Парад був набагато “скромнішим”, ніж у попередні роки. У ньому брали участь менше військовослужбовців та військової техніки. Не було деяких бойових машин, які зазвичай присутні. Багато експертів та блогерів визнали це ознакою того, що у росії просто не вистачило техніки – нібито вона воює в Україні. Підтвердити це з відкритих джерел неможливо, але “Панцир”, Т-80БВМ і “Сонцепеки”, які були відсутні на параді, дійсно фігурують на відео із зон бойових дій”.

Цих машин дійсно не було на параді. Проте ЗСУ точно знають, де вони. Адже вже не вперше захоплюють цю ворожу техніку на території України.

“Сонцепек” захоплений на Харківщині

“Панцирь” захоплений ЗСУ

1 з 6 покинутих російських танків Т-80БВМ на Харківщині

Куди поділись літаки?

Резонансною подією стала відсутність авіаційної частини параду, яку відмінили по всій росії через “нельотну погоду”. О 10:00 ранку в Москві було 10 градусів тепла. Погода тішила сонцем та відсутністю вітру.

Загалом російська військова авіація має 4 163 літальні засоби за даними 2020 року збройних сил рф. Проте скільки з цих літаків придатні до польоту ми не знаємо.

ЗСУ на сьогоднішній день поховали 119 російських літаків та 158 гвинтокрилів.

Форма для свята і для війни.

Одяг військових на параді виглядав святково і урочисто, хоча і не “свіжо”. Проте він дуже відрізняється від тієї форми, в якій  російські солдати вбивають  мирне населення на території України.

Взято з російських ЗМІ

Взято з російських ЗМІ

Полонені росіяни

Полонений росіянин

Військова техніка рф, яка вже ніколи не з’явиться на параді.

Вже третій місяць ЗСУ захищає життя кожного українця. І за весь цей час росіяни втрачали техніку, яку звикли показувати на святкуваннях. На 9 травня 2022 року втрати росії такі:

  • 1145 танків;
  • 2764 бойових броньованих машин;
  • 513 артилерійських систем;
  • 185 РСЗВ;
  • 87 засобів ППО;
  • 199 літаків;
  • 158 гелікоптерів;
  • 377 БПЛА оперативно-тактичного рівня;
  • 94 крилаті ракети;
  • 12 кораблів /катерів;
  • 1970 одиниць автомобільної техніки й автоцистерн;
  • 41 одиниця спеціальної техніки;

А також вбито приблизно 25 650 російських окупантів, зокрема 150 осіб за останню добу. Такі дані надає ГенШтаб України.

Анна Сірик

Нагору