Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Олександр Куровський: “Я з першого дня знаю, що ми переможемо”

Відомий блогер та ведучий, який народився і виріс в Калуші, розповів про життя під час війни, 7 придбаних автомобілів для ЗСУ та волонтерство, яким вони займаються разом з дружиною Наталею Литвин. 

Інформатор поспілкувався з Олександром, щоб залучити якнайбільше людей до збору коштів та допомоги Збройним силам України. До речі, у нього сьогодні День народження, з чим і вітаємо Олександра.

Війна триває вже 75 день. Як змінилося ваше життя з 24 лютого?

Я б не називав це життям, це боротьба за життя. Багато речей переосмислюєш. Хоч психологи радять жити далі, та й сам я розумію це, але чесно – дається важко. Всі сили спрямовані зараз на допомогу ЗСУ та вимушено переміщених осіб. Тому паузу у житті вважаю нормальною і докладаю усіх зусиль та користуюся своїм інформаційним ресурсом на максимум.

Ви звикли до життя в умовах війни?

Тут варто зрозуміти для себе, що таке звичка? Чи звик при тривозі прямувати в укриття? – так. Чи буденністю стало для мене шукати, збирати, організовувати і відправляти допомогу бійцям? – так. Чи стало звичкою ненавидіти все “русскоє”? – дякувати Богу і вихованню це була звичка до війни. Проте зараз ця агресія стала ще потужнішою. Якщо десь намагався бути толерантнішим, то зараз аж сіпає від всього російського. Але точно, що не звикну до того, що ми втрачаємо найкращих людей.

Як ви з дружиною себе підтримуєте в скрутні моменти?

Найкраще нас підтримують ЗСУ. Я з першого дня знаю, що ми переможемо.

 

Ваша сім’я зібрала кошти на шість авто для військових і зараз розпочала збір на сьому. Чому ви почали волонтерити?

Вже на 8, збираємо на 9-те. Я думаю, що всі українці роблять все можливе для перемоги. У нас є потужна сила в соціальних мережах. Чому її не використати? Аудиторія та інші блогери допомагають. Разом сила! А головне – я бачу результати. Як хлопці скидають фото з фронту, де завдяки цій допомозі знищили окупанта – розумію, що зупинятися не можна.

Як люди можуть долучитися до збору коштів?

Реквізити є на наших з дружиною сторінках в Інстаграмі. Сторінка Олександра та Наталі.

Ви натрапляли на людей , які продають непридатну амуніцію чи в будь-який інший спосіб наживаються на війні? 

Ні, таких не зустрічав. Я ретельно перевіряю все, працюю з перевіреними особами. Інколи є різні запити, але банально попросити ряд документів, щоб підтвердити особистість, запит від частини чи бійців – ці дії уже виводить всіх на чисту воду. Хтось просто пропадає, хтось починає видумувати щось.

Крім машини на що ще збираєте кошти?

Збір коштів – це тільки один з напрямків. І це заслуга кожного нашого читача в інстаграмі. Ми дякуємо за довіру. Багато чого не встигаємо висвітлювати. Діставали для бійців різне: від тепловізорів до взуття.

Скільки ще потрібно?

Потрібно багато. Тут нема кінцевої дати і кінцевої суми. Поки боремось, щось треба. Знайшли автомобілі та зробили документи вже для більш ніж 4 підрозділів. Робота над перемогою триває, не варто про це забувати.

Війна показала хто є хто. У вас були випадки  розчарування вашим оточенням? 

Звісно були, але це війна. Кожен психологічно проживає це по-своєму. Оточення трохи змінилося. Зараз більше з’явилося нових контактів.

Популярна тема в соціальних мережах— “хороші руські”.  Як думаєте, є такі?

Для мене не існує нічого руського. Мені просто байдуже на них. Я думаю тільки про свій народ, а рускі хай собі там розбираються в себе, хто з них хороший, хто ні. 

Якою, на вашу думку, стане Україна в майбутньому?

Ми стали єдині, це дуже важливо зберегти, на мою думку. Україна буде центром свободи, розквіту і символом незламності світу. Впевнений, з’являться тисячі інвесторів, ми все відбудуємо.

 

Олег Вітковський

 

Нагору