Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Крем із SPF. Навіщо він нам?

Інформатор дізнався у професійної косметологині Соломії Гандзюк , як вберегти свою шкіру від шкідливого впливу сонячного проміння.

Температура повітря вже практично щодня перевищує 20 градусів, а сонце починає припікати. І все це означає, що настав час попіклуватися про свою шкіру.

Про те, як це зробити, розповіла фахівчиня Соломія Гандзюк. Далі – пряма мова.

Навіщо нам крем-SPF?

Цей засіб має бути у щоденному догляді увесь рік, якщо ми хочемо довше залишатись молодими.

Найагресивніший фактор, який впливає на нашу шкіру – це сонячне світло . Виникає загроза втрати пружності та еластичності.
Ультрафіолетове випромінювання запускає механізм руйнування колагену, що призводить до фотостаріння.

Приклад фотостаріння

Також потрібно пам’ятати, що сонце негативно впливає не тільки на шкіру обличчя, а й на все тіло . Тому сонцезахист, особливо влітку, необхідно наносити на всі відкриті ділянки шкіри.

Вберегтись від променів допоможе не тільки крем, а й закритий одяг із натуральних тканин, головні убори та сонцезахисні окуляри.

Загрози, які виникають, якщо не користуватися захистом.

УФ-А (ультрафіолетове випромінювання) активує пігмент меланін, що вже є у клітинах поверхневих шарів шкіри. Це створює засмагу, яка з’являється швидко, але так само швидко зникає. Крім того, УФ-А проникає в глибші шари шкіри і пошкоджує клітини (фібробласти), що виробляють волокна (колаген та еластин). Тому шкіра поступово втрачає свою еластичність і на ній з’являються зморшки. Великі дози УФ-А викликають передчасне старіння та пігментацію.

Приклад пігментації

3 правила, як вибрати крем з SPF.

1.За типом шкіри.

Сонцезахисні креми для обличчя мають бути добре розроблені та спеціалізуватися на конкретному типі шкіри. Для сухої шкіри підійде зовсім інший сонцезахисний крем, ніж для жирної або шкіри зі зморшками.

Для сухої шкіри:

Раджу обирати засіб із зволожуючими компонентами . Також суху шкіру задовольнить класичний сонцезахисний крем або молочко;

Для жирної та комбінованої шкіри:

Вам буде комфортніше з гелем, лосьйоном або флюїдом, які не залишатимуть блиску. Раджу обирати креми професійних брендів або ж аптечні .

2. За тоном шкіри.

Щоб правильно вибрати крем на кожен день для себе , потрібно орієнтуватись, зокрема, й на свій фототип.

3. За типом захисту.

Варто звертати не тільки на ступінь захисту, а також і на тип захисту. Тобто від яких саме променів нас захищаєте цей крем.
Для щоденного використання добре підійдуть засоби широкого спектру захисту. Вони оберігають шкіру від UVA- та UVB променів.

Як розпізнати такий засіб:

  • за написом Broad Spectrum;
  •  за позначкою UVA + UVB або UVA у кружечку;
  • за приміткою PA+ поруч із індексом SPF. Кількість плюсів після PA відповідає рівневі захисту шкіри від UVA-променів (чотири плюси – максимальний рівень).

Крем-SPF для відпустки.

Найбільший ступінь захисту, який нам може дати крем – це SPF 50. Виробники, які пишуть вищу цифру обманюють нас.

Що вищий індекс SPF, то більше ультрафіолету блокує засіб. Наприклад, SPF 15 нейтралізує 93% UVB-променів, а SPF 50 – 98%. Водночас жодна косметика із SPF не здатна убезпечити шкіру від 100% променів.

Американська академія дерматології радить починати із SPF 30. Та, якщо у вас дуже світла шкіра або ви плануєте перебувати на сонці довгий час, краще обрати санскрін із SPF 50.
Майте на увазі, що індекси SPF не сумуються. Тобто, якщо ви нанесли сонцезахисний флюїд із SPF 30 і тональний крем із SPF 20, загальний захист буде дорівнювати 30, а не 50.

Рекомендації щодо вибору крему від Соломії Гандзюк:

Для сухої та чутливої:

  • La Roche-Posay Anthelios XL Gel-Cream SPF50+,
  • iS CLINICAL Eclipse SPF 50+
  • Tebiskin Uv-Sooth Cream SPF 50+.

Для жирної або проблемної:

  • Heliocare 360 Gel Oil Free Color Spf 50,
  • Tebiskin uv-osk cream spf 30 ,
  • Avene Solaires Cleanance Sun Care SPF 50+.

Бережіть себе, свою шкіру та молодість.

Анна Сірик

Нагору