Секретами гарного врожаю з нами поділилася калуська ґаздиня Дарія Перевеза. Далі – пряма мова.
Дізнавався Інформатор.
Посадка розсади.
Розсаду починаю сіяти ще в лютому. Приблизно з 14 лютого до середини березня. Саджу і квіти, і помідори у цей період. Всяку розсаду саджу в лунку з водою, додаю перегній і присипаю землею. Відразу поливати після садіння не можна!
Якщо обіцяють заморозки, то важливо накрити рослини. Це можна зробити агроволокном, але я надаю перевагу народним методам. Тому покривала свої рослини листям ревеню, лопухами та обрізаними пляшками.
Поливаю розсаду ситуативно, пробую рукою чи висохла земля. А ще підживлюю обов’язково добривом: настойкою на шкарлупі яєць, на банановій шкірці або ж відваром з картоплі.
Рецепт настою на шкарлупках: у 5 літрів води кинути 10 шкарлупок яєць.
Рецепт бананового настою: у 5 літрів води кинути 3 шкірки банана.
А потім, коли розсада підросте, починаю пікувати (розсаджувати по одному). Ну і доглядати за нею до моменту дозрівання плодів.
Якщо ж купляти готову розсаду, то важливо відразу її висадити. Тоді вона швидше прийметься та буде продовжувати зростання.
Догляд після висадки у відкритий ґрунт.
Обприскування розсади дуже важливе. Від шкідників кроплю настоянкою перцю та посипаю мукою. Помідори обприскую сумішшю – на 5 л води насипати 100 г дріждів і 10 капель йоду, й добре розколотити. Потім знову розвести водою 1/2 та можна обробляти розсаду.
Секрет від ґаздині Дарії Перевеза.
Від фітофтори кроплю часниковою настойкою із червоним перцем. Народні методи, на мою думку, набагато дієвіші та природніші.
Анна Сірик