Коломия До сайту

Як садити та висаджувати розсаду?

Секретами гарного врожаю з нами поділилася калуська ґаздиня Дарія Перевеза.  Далі – пряма мова.

Дізнавався Інформатор.

Посадка розсади.

Розсаду  починаю сіяти ще в лютому. Приблизно з 14 лютого до середини березня. Саджу і квіти, і помідори у цей період. Всяку розсаду саджу в лунку з водою, додаю перегній і присипаю землею.  Відразу поливати  після садіння не можна!

Якщо обіцяють заморозки, то важливо накрити рослини. Це можна зробити агроволокном, але я надаю перевагу народним методам. Тому покривала свої рослини листям ревеню, лопухами та обрізаними пляшками.

Поливаю розсаду ситуативно, пробую рукою чи висохла земля. А ще підживлюю обов’язково добривом: настойкою на шкарлупі яєць, на банановій шкірці або ж відваром з картоплі.

Рецепт настою на шкарлупках: у 5 літрів води кинути 10 шкарлупок яєць.

Рецепт бананового настою: у 5 літрів води кинути 3 шкірки банана.

А потім, коли розсада підросте, починаю пікувати (розсаджувати по одному). Ну і доглядати за нею до моменту дозрівання плодів.

Якщо ж купляти готову розсаду, то важливо відразу її висадити. Тоді вона швидше прийметься та буде продовжувати зростання.

Догляд після висадки у відкритий ґрунт.

Обприскування розсади дуже важливе. Від шкідників кроплю настоянкою перцю та посипаю мукою. Помідори обприскую сумішшю – на  5 л води насипати 100 г дріждів і 10 капель йоду, й добре розколотити. Потім знову розвести водою 1/2 та можна обробляти розсаду.

Секрет від ґаздині Дарії Перевеза.

Від фітофтори кроплю часниковою настойкою із червоним перцем. Народні методи, на мою думку, набагато дієвіші та природніші.

Анна Сірик