Інформатор Калуш

ТРЕШ

Незвична зустріч на рибалці: калушанин натрапив на змію 

Фауна навесні з кожним днем стає все активнішою! А часом навіть і небезпечною.  
Деякі “гості” навіть навідуються максимально близько до людей. Наприклад, як чорнява зміючка на риболовлі з мешканцем Калуша. 

Інформатор нагадує базові правила безпеки та поведінки у таких ситуаціях.  

Ще до походу на природу бажано пригадати, чим відрізняються різні види змій, які найпоширеніші у нашому регіоні. Не зайвим буде навіть зберегти та свій смартфон кілька світлин з ними. 

Варто пам’ятати, що найчастіше змії оселяються на узліссях, вирубках, у чагарниках, кам’янистих місцинах, на берегах водойм і т.п. Також змій приваблюють покинуті бетонні конструкції, окремі брили, напівзруйновані стіни, повалені дерева, пні, купи тирси — тобто місця, на яких вони можуть вигріватися на сонці й під якими можуть ховатися. Ваблять їх і гризуни, що тримаються поблизу людського житла. Вужі, до прикладу, обожнюють вологі місця, а всі інші більше люблять сухіші місцевості.  

Переважно змії у наших “широтах”, і гадюка теж, першими на людину не нападають ніколи. Кусаються вони тільки задля самозахисту і щоб отримати шлях для відступу у випадку, якщо ви наступили на неї ногою або зачепили рукою. Якщо ви цього не встигли зробити й помітили змію, найкращим рішенням буде відійти від неї на безпечну відстань (2-3 м), або за потреби відкинути зі стежки довгою палицею чи гілкою. 

Бережіть себе, Інформатори! 

 

Остап Микитюк 

Нагору