Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Книга “Легенди Калуша” побачила світ

Збірка присвячена цікавим історія про наше місто.

Розповідає Інформатор покликаючись на Нафтохімік Калуш.

Презентація книги має відбутися 26 травня, спеціально до 580 річниці з дня заснування міста. Точне місце проведення ще не відоме. Ця інформація з’явиться згодом, коли точніше знатимуть кількість бажаючих.

Автори – брати Ян Чарнецький та Ігор Іванюченко, які свого часу мешкали в Калуші. На сторінках книги читачі знайдуть ще невідомі для них легенди про місто та пов’язаних з ним постатей, зокрема про короля Польщі Яна ІІІ Собєського та його дружину Марисеньку, калушанина – президента австрійського парламенту. Також автори нагадають краянам про словник “калуської мови” та старі калуські “кулінарні” маршрути.

Про все це Ян Чарнецький та Ігор Іванюченко дізналися з україно- та польськомовних джерел про Калуш. Бували й в містах, які якось пов’язані з Калушем. Серед них – польське Ополе, де досі проживає найбільша польська діаспора калушан, примусово виселених до Польші в 1945 році,  до операції “Вісла”.

“Яка ж це легендарна книжка, якщо будь-хто може придбати її у вільному доступі? – дивується Ян Чарнецький. – Нині примірники книги є виключно лише в тих калушан, які жертвували власні кошти на її видавництво. Додатково завдяки офірам небайдужих видання вже потрапило до бібліотек села Студінка, об’єднань українців у Швеції та Чехії. Придбати примірники можна й безпосередньо під час презентації видання або ж переказати її вартість на мою картку і я надішлю книгу поштою”- наголосив один із авторів “Легенд Калуша”.

 

 

Олег Вітковський

Нагору