Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Пенсія-2022: хто і коли отримає додаткові виплати?

Цей рік став надзвичайно складним у багатьох  аспектах, проте держава продовжує піклуватися про своїх громадян, а особливо найвразливішої версти населення — пенсіонерів. Тому в цьому місяці відбудеться  плановий перерахунок в якому передбачені додаткові виплати. 

Повідомляє Інформатор, спираючись на повідомлення Пенсійного фонду України.

Для кого проводять перерахунок?

Як зазначили у фонді, пенсіонери, які після призначення пенсії офіційно працювали, тобто за них сплачено або вони сплатили єдиний соціальний внесок, кожні два роки набувають право на перерахунок пенсії.

Такий перерахунок проводиться за зверненням пенсіонера або автоматично з 1 квітня.

Право на автоматичний перерахунок визначає страховий стаж, набутий в тому числі по лютий поточного року.

Перерахунок проводиться з урахуванням лише страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, або – у разі доцільності – з урахуванням стажу та заробітної плати, набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Коли пенсіонери отримають додаткові виплати?

Виплата перерахованих пенсій буде проводитись починаючи з червня та з доплатою за квітень та травень.

Згідно зі статистичним звітом, на 1 квітня 2022 в Україні 10,8 млн пенсіонерів, з яких 2,7 млн обліковуються як працюючі. Середній розмір пенсії працюючих пенсіонерів – 4532,91 грн, що на 162,46 грн більше середнього розміру пенсій всіх пенсіонерів (4370,45 грн).

У 2021 році Пенсійний фонд України провів перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Перераховано пенсії 633 тисячам пенсіонерів.

Збільшено пенсії 313  тисячам пенсіонерів. Середній розмір підвищення склав 193,32 гривні.

Нагору