Інформатор Калуш

ВЛАДА

Уряд дозволив чоловікам призовного віку перетинати кордон, але не всім

Питання “чи можна перетинати кордон чоловікам призовного віку?” не безпідставно хвилює і звичайних громадян і українську владу. Багато скептиків переконані, що якщо в умовах повномасштабної війни дозволити чоловікам виїхати з країни, це призведе до невтішних наслідків. Проте, якщо підійти до цього питання раціонально й зважено, вихід все-таки є.

Розповідає Інформатор з посиланням на Державну прикордонну службу України.

Згідно з постановою № 615 від 20 травня 2022 р. під час дії в Україні воєнного стану розширено можливості для виїзду за кордон таким категоріям військовозобов’язаних чоловіків, як водії, залізничники, спортсмени та тренери. Про це сьогодні на брифінгу повідомив Ігор Матвійчук, начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби.

Зважаючи на воєнний стан дозволено перетинати кордон водіям, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших військових формувань, а також населенню України, за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Рішення про виїзд прийматиме Мінінфраструктури або військові адміністрації, за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах будь-якого з таких органів, підприємств, організацій, установ:

  • військових, правоохоронних органів;
  • військових адміністрацій;
  • медичних установ;
  • відправників чи одержувачів гуманітарної допомоги.

Також, дозволено пропуск водіїв компаній, які мають транспортні ліцензії. Щоправда, перетин державного кордону можливий тільки на транспортному засобі, повна маса якого становить 3500 кілограмів і більше. Укртрансбезпека проводить перевірку інформації про транспортний засіб та вносить відповідні дані до Єдиного комплексу інформаційних систем.

В залежності від причини та ситуації чоловікам буде дозволено перебувати за межами країни від 30 до 45 діб. У разі порушення Держприкордонслужба інформуватиме військову адміністрацію для скасування дозволу водію-порушнику.

“Військова адміністрація дає дозвіл водію, але не бачить як водій перетинає кордон. Прикордонники це бачать.

Ми надаватимемо військовій адміністрації інформацію про шлях водія, характер вантажу, що він переміщує і ця установа буде враховувати й приймати рішення – скасовувати чи продовжувати дозвіл водієві. Така необхідність склалася через утворення великих черг на кордоні. Не завжди водії розмитнювали вантаж як гуманітарну допомогу, іноді й на себе розмитнювали, тому на наші звернення відреагував Уряд і надав механізм прийняття рішення щодо скасування такого дозволу”, – пояснив Ігор Матвійчук.

Остап Микитюк

Нагору