Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Україна і ЄС: європарламент ухвалив резолюцію про статус кандидата на вступ

Україна, попри війну, щодня стає на крок ближчою до вступу в Європейський союз. Ще кілька вагомих кроків й наша держава стане повноцінним членом великої європейської сім’ї. Головне зараз – не зійти з наміченого шляху й гідно освоїти реформи та перемогти у війні з загарбниками. 

Про деталі розповідає Інформатор посилаючись на німецьке видання Deutsche Welle.

Європейський парламент ухвалив резолюцію, яка рекомендує ЄС надати Україні статус кандидата на вступ. Окрім цього депутати європарламенту висловили позицію щодо зброї для України.

Загалом, резолюція стосується зовнішньої, безпекової та оборонної політики ЄС після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Документ ухвалили на пленарному засіданні в Страсбурзі вчора, 8 червня. Як стало відомо, “За” проголосували 438 євродепутатів, 65  “проти”,  а ще 94 утрималися.

“Версальська декларація визнає європейські прагнення України та її заявку на членство у ЄС, а також __ статус кандидата до ЄС, як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України” — прокоментували своє рішення у Раді ЄС.

Поміж іншого, Європарламент рекомендував “без зволікань надати зброю відповідно до потреб, висловлених українською владою, зокрема використовуючи Європейський інструмент підтримки миру та координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС і Україною”. І відповідно до цього Євросоюз уже виділив два мільярди євро на закупівлю зброї для Києва.

Остап Микитюк

Нагору