Інформатор Калуш

ВЛАДА

Експерти США закликають розірвати договір між росією та НАТО і посилити присутність на її кордонах

Всім розумним людям, щонайменше з початку повномасштабного вторгнення  в Україну стало остаточно зрозуміло, що росія — країна-терорист. Будь-які дипломатичні намагання домовитись про припинення війни з їх божевільним правителем, це всього лиш загравання з його непомірним его, а будь-яка обіцянка — варта ламаного гроша. Ситуація у світі змінюється, так само змінюється риторика щодо путінської росії.

Розповідає Інформатор посилаючись на Голос Америки.

У 1997 році між росією та НАТО був підписаний Установчий договір про те, що країни НАТО не будуть розміщувати ядерну зброю на території нових членів. У ньому йдеться, що “в теперішньому і прогнозованому безпековому середовищі” НАТО безпекова ситуація не вимагатиме “додаткового постійного розміщення істотних бойових сил” на території цих країн-членів.

Проте після уже після перших тижнів російсько-української війни воєнні експерти проаналізували ситуацію й переглянули свої висновки. І саме зараз, напередодні саміту НАТО, що відбудеться в Мадриді 28-30 червня, експерти в один голос апелюють до розірвання установчого договору з росією і розміщення збройних сил в нових країнах-членах на постійній основі, а не в ротаційному форматі, як це зараз. Головна причина такої риторики — відповідальність за погіршення росією безпекового середовища, незаконну анексію Криму, а також вторгнення на Донбас у 2014 році.

“НАТО має припинити “Установчий акт НАТО Росія” і на постійній основі розмістити сили в Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Румунії”, – твітує аналітик Атлантичної ради Ян Бжезінські.

Інші експерти, які підтримали такий розвиток подій: колишній координатор санкцій в Держдепі Деніел Фрід, експосол США в НАТО Александра Вершбоу, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, дипломат Андерс Аслунд з Джорджтаунського університету та американський експерт із зовнішньої політики та військових питань Ян Бжезінські.

Остап Микитюк

Нагору