Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калушани розпочали збір липи. Як правильно засушити на чай?

На вулицях міста розцвіла липа. Місцеві вже потихеньку зривають її, щоб засушити на корисний чай. Як правильно це зробити, дізнавався Інформатор.

Господиня Тетяна Соколенко вже 50 років поспіль засушує липу на чай і не тільки. Пані поділилась з Інформатором своїми ексклюзивними рецептами. Далі пряма мова.

Липовий чай.

Головне – правильно засушити суцвіття. Після того, як ви зірвали липу, розкладіть її на папері у затінку або у приміщенні. Важливо, щоб сонце не потрапляло на трави. Кожні 2-3 дні перевертайте липу, аби не попріла.

Засушуватись суцвіття будуть 2-3 тижні. Час очікування залежить від вологості повітря. Коли це станеться, складіть липу у скляні тари і насолоджуйтесь чаєм протягом року.

вулиця Дзвонарська 3

Як заварювати чай?

Пропорція проста: на 1 стакан кип‘ятку покладіть 1 столову ложку липи. Настоюєте 20 хвилин і смачного!

Пані Тетяна радить до липи додавати засушену шипшину та м‘яту. Це додасть чаю більш насиченого смаку.

Окрім чаю, пані Тетяна збирає липу для народної косметології. Тож, якщо вам подобаються домашні секрети краси, наступні рецепти саме для вас.

Маска для обличчя.

Потрібен свіжий цвіт липи. 1 стакан добре розім’ятих суцвіть залити 150 мл окропу. Якщо у вас жирна шкіра, то накладайте ще гарячу маску на обличчя, якщо суха — почекайте поки охолоне. Така процедура допоможе шкірі бути в тонусі.

Липова ванна.

Варимо спеціальний відвар. Пропорція – 3 столові ложки цвіту  на 300 мл води. Доводимо до кипіння і настоюємо 20 хвилин. Для ванни вам потрібно зварити приблизно 2 л відвару. Ця спа-процедура пом‘якшить та зволожить вашу шкіру.

Віник у баню.

Зріжте гілки липи. Зберіть їх у віники та зв‘яжіть. Потім потрібно повісити вироби гілками вниз, щоб зелень правильно засохла. На липу не має потрапляти сонячне проміння. Через 1-2 тижні віники готові. Перед походом у баню запарюємо липу окропом і насолоджуємось!

Інформатор радить збирати липу обережно, адже зараз на ній сидить багато бджіл та джмелів. Бережіть себе.

Анна Сірик

Нагору