Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Парад планет-2022: куди дивитися у небо?

Сьогодні, вночі 24 червня, вперше за останні 18 років, 5 планет вишикуються в один ряд. Це фантастичне видовище, якщо знати куди саме дивитися. До речі, побачити його можна буде й неозброєним оком.

Як саме, ділиться Інформатор, опираючись на дані Science Focus.

Приблизно за годину до сходу сонця  Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн вишикуються в одну лінію. При цьому вони розташуються рівномірно до Сонця.

Востаннє таке дійство відбувалося у 2004 році й це не повториться до 2040 року, тому варто поглянути, якщо маєте можливість та бажання.

Головною родзинкою цього планетарного вирівнювання є яскравість. При ясному небі це повинно бути видно навіть із міст та селищ.  Аби побачити диво вам знадобиться безперешкодний вид на східний та південний горизонти.

 

Коли ви зможете побачити вирівнювання планет?

Спостерігати парад планет можна буде незадовго до сходу Сонця. У Південній півкулі необхідно дивитися над горизонтом на схід та південь, у Північній – на схід та північ.

Сатурн стане першою з планет, яка з’явиться над горизонтом незадовго до півночі. Кільця Сатурна сприяють його яскравості (і, отже, нашій здатності бачити їх неозброєним оком). Під час планетної лінійки у 2022 році Сатурн з’явиться у своєму класичному вигляді з його північною півкулею, нахиленою до нас, і кільця, добре видимі в телескоп, розташуються між сузір’ями Водолія і Козерога.

Юпітер буде наступним. Він буде світити більш ніж вдвічі яскравіше, ніж Сіріус, найяскравіша зоря на нічному небі, і буде розташований в сузір’ї Риб.

Далі зійде Марс. Ви зможете впізнати його за характерним оранжево-жовтим відтінком. Марс приєднається до Юпітера в сузір’ї Риб.

Венера стане передостанньою з планет, ставши найяскравішою у складі. Її місце у сузір’ї Тельця, і в ясну ніч ви також зможете розгледіти зоряне скупчення Плеяди над нею.

Меркурій — п’ята й остання планета, яка приєднається до небесного дива. Маленька планета приєднається до Венери в Тельці й залишиться поблизу горизонту, поки схід сонця не змиє всі планети з неба.

Далі планети продовжать слідувати своїм траєкторіям і лінія параду зникне.

До речі, 27 червня, відстань між Венерою та Марсом збільшиться й у Параді планет можна буде побачити Місяць.

Для спостережень за небесним явищем не потрібен телескоп.

Остап Микитюк

Нагору