Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Яка вона, українська вдача?”| Відповідь на це запитання шукали на виставі в Калуші

Тарас Григорович Шевченко — Кобзар з сумними очима чи чоловік з великим серцем? Хто він? Актори театру “Silentium” спробували розібратися в цьому питанні і відчути на собі, як це бути видатними людьми.

Бачив Інформатор.

Вистава “Шевченко. Л. Або Н.” вже вдруге була представлена калушанам. Цього разу дійство відбулось у підземеллі музею “Калуська в‘язниця”.

Історія розгорталась навколо стосунків Тараса Шевченка та Марії Маркович (Марко Вовчок). Він – класик української літератури, якого всі поважають, але чи люблять? Шевченко вважає, що ні. Марія ж запевняє його в протилежному.

Письменники кохають одне одного, але не здатні в цьому зізнатися. Чому? Різні моральні переконання. Вона вибирає комфортне життя за кордоном і пише французькою, він — не здатен покинути рідне, яке любить усім серцем. Додатковою перепоною стає Іван Тургенєв, з яким у близьких стосунках Марко Вовчок.

Митці, як діти, граються одне з одним у здогадки та недосказані фрази. Вони намагаються розібратися, що їм ближче: ” Л. Або Н. Любов чи ненависть?”. Все ж таки вибирають любов, хоча і не будуть разом.

Вистава створена на основі п‘єси київської драматургині Ольги Анненко “Шевченко. Остання любов”, яка теж була присутня на події. У головних ролях були студенти Калуського коледжу культури та мистецтв Ілона Яріш та Андрій Суслик, а режисером п’єси — Дмитро Карачун.

Постановник по секрету зізнався, що цього літа калушани зможуть побачити ще одну виставу театру “Silentium”. Цього разу це буде свіжа п’єса Неди Неждани про долю 4 жінок з українських розбомблених міст. Чекаємо!

Анна Сірик

Нагору