Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

91 рік тому українець запатентував перший ґвинтокрил. Як це було?

Ще в Києві Ігор Сікорський вигадав концепцію вертольота і спробував його побудувати. Проте йому знадобилось 39 років, щоб все ж таки відірватись від землі на своєму винаході. Ким був цей геній та як йому вдалось створити стільки літальних засобів?

Досліджував Інформатор.

Ігор Сікорський – авіагеній, якого знає весь світ. Він створив 7 видів різноманітних літальних засобів, які раніше ніколи не існували. Проте перш ніж розповісти вам, як же конструктор винайшов модель гелікоптера, давайте розвіємо туман над питанням його етнічного походження.

Ігор Сікорський народився в Києві і половину життя прожив в Україні. Проте росіяни стверджують, що він “їхній науковець”. Американці в свою чергу всі досягнення генія приписують своїй нації, адже саме у США Сікорський запатентував винаходи.

Що думає про свою національність сам науковець?

“Мій рід, який походить із села на Київщині, де мій дід і прадід були священиками, є чисто українського походження. Одначе, ми уважаємо себе росіянами з причини, що це була частина Росії і український народ був інтегрований частиною Росії так, як Техас чи Луїзіана є інтегрованою частиною Сполучених Штатів”, – з листа Ігоря Сікорського до Василя Галича 1933 року.

Отже, з точністю до 100% ми можемо вважати конструкторам нашим, українським.

Історія створення ґвинтокрила.

У березні 1919 року конструктор імігрував до США через російські репресії. Через кілька років заснував компанію “Sikorsky Aero Engineering Corporation”. Грошей практично не було, так само, як і зв’язків. Сікорський був у скруті, але, коли дізнався про концерт Сергія Рахманінова, купив квиток і насолоджувався музикою увесь вечір. Опісля вирішив особисто подякувати Рахманінову за концерт. Маестро, звичайно, знав конструктора і запропонував разом випити чаю. Під час розмови Ігор Сікорський розповів про важкі часи, музикант у відповідь дістав з кишені весь гонорар (5 тисяч доларів) і віддав конструктору, щоб той підняв свою фірму.

Киянин почав працювати над гвинтокрилом. До слова, ще в 1909 році в Києві були представлені 2 перші моделі, але ні одна з них не взлетіли.

27 червня 1931 року Сікорський отримав у США патент на винахід вертольота. Через 6 років “Vought-Sikorsky 300” відірвався від землі і успішно приземлився. За штурвалом, як завжди, був сам конструктор.

Гвинтокрили стали використовувати для військових та цивільних цілей. До кінця Другої Світової було побудовано більше 400 літальних апаратів.

Більше 50 різноматнітних моделей вертольота вигадав Сікорський і всі з них літали. На його машинах пілоти перетинали Атлантичний та Тихий океани.

Американці досі використовують моделі Сікорського, а росіяни вкрали його концепцію ще в 1959 році. На її основі побудовані Мі-4.

Ігор Сікорський втік від радянських нацистів і створив геніальні літальні апарати. Як добре, що йому це вдалося. Адже рятувати людей під час війни без гвинтокрилів нам було б намагалось тяжче.

Анна Сірик

 

Нагору