Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Представники обласної державної адміністрації та ДСНС Івано-Франківської області розповіли про початок навчання в школах в умовах воєнного стану.

Інформатор відвідав брифінг.

Прикарпаття на час війни стало домом для багатьох українців. Відомо, що понад 6 тисяч внутрішньо переміщених осіб проживає в школах і садочках регіону. Голова ОВА Світлана Онищук розповіла, що військова адміністрація та територіальні громади зараз проводять підготовку до переселення ВПО в інші місця проживання. Допомагають активно також волонтери, громадські організації та міжнародні донори.

Освітній процес розпочнеться 1 вересня в очному режимі. Проте це реально при дотриманні низки завдань, які має виконати заклад освіти:

  • забезпечення якісної системи оповіщення, особливо для дітей з порушеннями зору та слуху (сирени, інформаційне табло та інші способи сповіщення);
  • у кожному закладі мають бути вказівники шляху евакуації та таблички, які вказують на місце укриття;
  • укриття мають бути в кожному навчальному закладі або близько до нього, а також розраховані на всіх учасників навчального процесу. Якщо неможливо забезпечити укриття для всіх, навчання може проводитися в декілька змін;
  • мають бути створені запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та інших матеріалів;
  • на початку навчального року для персоналу та учнів будуть проведені навчання щодо порядку дій у разі повітряної тривоги. У випадку сирени освітній процес буде перерваний та за можливості продовжений в укритті до завершення тривоги.

Після виконання поставлених завдань спеціальна комісія з рятувальниками мають перевірити кожен заклад і видати індивідуальний паспорт безпеки. 

Також на засіданні згадали про дозвілля дітей. Перед початком навчального року 13 закладів відпочинку та оздоровлення дітей пройдуть перевірку. Про які саме заклади йшлося, не уточнювали

Не забули і про тих учнів які, покинули Івано-Франківську область. Для них створять умови для отримання освіти в дистанційному форматі.

Начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький також зауважив, що в області є випадки знаходження вибухонебезпечних предметів. Коли їх виявляють, рятувальники приїжджають на місце та знешкоджують. Але в зв’язку з тим, що багато працівників Служби порятунку виконують завдання на фронті, зараз проводиться активна роз’яснювальна робота з населенням щодо поведінки при виявленні таких предметів.

Анастасія Стецькович

Олег Вітковський 

 

Нагору