Інформатор Калуш

ТРЕШ

Що в Калуші на стінах малюють?

До Дня архітектури Інформатор пройшовся містом і віднайшов найцікавіші стіни, як би дивно це не звучало. Графіті, мурали, барельєфи та просто гарні наклеєчки прикрашають наше місто. Проте є і те, що навряд чи можна назвати мистецтвом чи оздобленням Калуша…

Вишукував Інформатор.

Хочеться почати з гарного, адже міські мурали дійсно заслуговують на таке представлення. Першим муралом в Калуші став розпис будинку на Майдані Шептицького, приурочений до 580-річниці Калуша. Цю роботу створив Артур Єфремов на основні картини калуської художниці Вікторії Гетьманської. На будинку зображений святий Архистратиг Михаїл.

Наступний мурал менший за розміром, але дуже надихаючий. Новий творчий центр “Хаб 93” створив його зовсім нещодавно, проте вже багатьом калушанам він припав до душі. А ви летите до своєї мети?

Окрім сучасного мистецтва, на будинках міста залишились згадки радянського минулого. Барельєфи з зображенням робітників та культу спорту знаходяться в самому центрі міста. На противагу їм, на “посьолку” є будинок з мозаїкою козака. Виникає запитання: це баланс в архітектурному ансамблі чи все таки залишки минувщини, якої шкода позбутися?

Якщо вам захотілось зробити інста-фоточку, то в Калуші є спеціальне місце для цього. Крилатим містянином тут ставав кожен охочий, тобто майже всі. Не менш гарним місцем є розписаний будинок біля палаток з їжею. Окрім гарного знімку, ви зможете ознайомитись, як виглядав Калуш у давнину.

Для людей-токсиків ми віднайшли дійсно кислотне графіті, яке знаходиться на межі мистецтва та вандалізму.

Проте, якщо останній настінний малюнок був на межі, то наступні явно за нею. Панда з написом чи то “КОНС”, чи то “КОКС” на Дзвонарській, якісь шифровані написи балончиком по всьому місту та облуплені старі малюнки нагадують декорації пацанського фільму.

Тішить, що місто, незважаючи ні на що, має в собі закодовані послання, які знайде лиш той, хто вміє бачити. А ви вмієте?

Анна Сірик

Нагору