Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як в Україні створити європейський бізнес? У Калуші відбувся захід, присвячений обміну досвідом

У наше місто завітали підприємиці з Старого Мізину — власниця овечої ферми Оксана Лучків та засновниця кластеру і садиби “Дарваїв кут” Оксана Клебан. Бізнесвумен розповідали про свій шлях до перетворення звичайного села у туристичний відпочинок.

Бачив Інформатор.

У Краєзнавчому музеї відбувся захід “Зустріч з представниками кластеру сільського туризму “Бойківський колорит”. Калушани мали змогу послухати історію створення туристичної містини в Мізені з перших вуст.

Оксана Клебан – засновниця та лідер кластеру, в який входить 21 підприємство. Проте почалось все з розмови з пацієнткою у стоматологічному кабінеті. Пані Оксана за освітою стоматолог.

У 2012 році вона лікувала зуби своїй знайомій і в розмові остання закинула ідею: “Чому б тобі не здавати кімнати в твоєму великому будинку?” Пані Оксана жила сама, бо діти вчились в універах, тому задумалась над цією думкою.

Спочатку приїхали одні знайомі, потім інші, і вже через кілька років 2 номери на 4 людей перетворились у великий садибний комплекс. Щоб розвинути бізнес, Оксана Клебан почала брати участь у різних конференціях і конкурсах зеленого туризму. В одному з них виграла і полетіла на Міжнародну конференцію до Грузії.

Найбільше відкриття сталось, коли вона познайомилась з представниками з Литви – кластером на 20 осіб, який був дуже успішний. Повернувшись до України, підприємиця вирішила спробувати таку модель бізнесу на рідній землі. І все вийшло!

Сьогодні ж пані Оксана ділилась секрети успіху з калушанами, адже і вони можуть взяти цю бізнес-модель.

Основна стратегія “кластеру” — об‘єднання підприємців різних спрямувань, які разом утворять туристичну місцину. У Старому Мізині це овеча ферма, пасіка, садиби, краєзнавчий музей, ферма коней та кіз, сувенірний магазин, ковальня та інші.

Тобто створюється осередок, в якому турист може все — і поспати, і полікуватися, і смачно поїсти, і познайомитися з культурою краю, і розважатись, і все, що тільки можна вигадати.

Секрет, зі слів засновниці, в тому, що немає бути конкуренції. Тобто однакового бізнесу і тоді можливий кластер. Завдяки об’єднанню кластер “Бойківський колорит” провів вже більше 5 фестивалів, на які завітало чимало людей. Головне — це тільки початок, адже об‘єднанню лише 4 роки.

Оксана Лучків, власниця овечої ферми, розповіла про свій бізнес та свою частку в кластері.

Коли вона починала в неї була маленька ферма і мало розуміння, як зробити свій бізнес унікальним. Кластер у цьому допоміг.

Наразі в неї 140 дійних овець і 120 літрів молока, які зараз закладають на сир. На її фермі виготовляють 9 видів сирів, і проводиться дегустація. Люди приходять і не просто “їдять”, вони мають змогу подивитись, як робиться сир, доторкнутися до нього і дізнатися всі відповіді на свої запитання. Ця ферма є унікальною у своєму європейському підході до справи та в тому, що тут виготовляють саме овечий сир, без домішок.

Пані Оксана привезла сир і з собою. Калушани мали змогу скуштувати бойківську смакоту.

Головною метою зустрічі було переконати, що в кожному краю Бойківщині можливо зробити свою Польщу, Швейцарію чи Литву. Українське село здатне стати успішним бізнесом та туристичним місцем. Підприємиці з Старого Мізину є гарним прикладом, що ця мета може стати реальністю.

Анна Сірик

Нагору